Nalewka z agrestu na wódce

Naturalny, domowy, z prostych produktów! Nalewka z agrestu na wódce to napój alkoholowy, który okazuje się znacznie smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż sklep, bez szkodliwych barwników i aromatów w kompozycji. Ponadto przygotowuje się go bardzo prosto z jagód dostępnych w sezonie zbierania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
157 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 67 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nalewkę z agrestu na wódce? Przygotuj produkty: jagody czerwonego agrestu, cukier i wódkę. Jagody nadają się zarówno niedojrzałe, jak i dojrzałe. Kolor powstałego napoju oczywiście zależy od koloru agrestu. Zawsze wolę czerwone odmiany — są bardziej aromatyczne i piękniejsze. Wybierz wódkę dobrej jakości, ma łagodniejszy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody agrestu dobrze opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka, aby dobrze szkło woda. I nie trzeba odcinać ogonów i łodyg jagód. Jeśli jagody były zbyt zanieczyszczone, można je namoczyć w wodzie na kilka godzin, aby usunąć brud. Następnie ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do szklanego pojemnika, napełnij wódką, przykryj pokrywką. Używam szklanego słoika o odpowiednim rozmiarze. Pozostaw w ciemnym miejscu na dwa miesiące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu odcedź nalewkę przez sitko lub gazę. Wyrzuć jagody. Przygotuj słodki syrop. Jak zrobić syrop? Wlej cukier do odpowiedniego naczynia, zalej wodą,podpal. Doprowadzić do wrzenia, mieszając mieszaninę, aż cukier się rozpuści. Ostudzić syrop i wlać do pojemnika z nalewką, wstrząsnąć i pozostawić na kolejny tydzień. Nalewka jest gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej go do butelek. Nalewkę można przechowywać w lodówce lub w chłodnym, suchym miejscu.

wiadomo, że agrest jest bogaty w witaminy, mikro i makroelementy, aw nalewkach alkoholowych substancje te są zachowane. Dlatego niektórzy ludzie biorą nalewkę na agrest jako lek wzmacniający odporność, poprawiający trawienie, jako tonik podczas przepracowania, zmęczenia, podczas wysiłku fizycznego itp.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy