skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to jedzenie może naprawdę spodobać się tym dzieciom, które mają dość kaszy manny. Aby dziecko w końcu zjadło z apetytem, wystarczy znać przepis na budyń z kaszy manny z karmelem.
na średnim ogniu zagotuj mleko. Oddzielnie rozpuść cukier na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. W przeciwnym razie spali się i stanie się czarny. Przynieś cukier z jasnobrązowego (karmelowego) i powoli zacznij wlewać do niego mleko. Nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że cukier zaczął się krystalizować. Rozpuści się, gdy tylko rozpalisz mieszaninę na małym ogniu.
w innym rondlu rozpuść masło. Smażyć kaszę mannę w oleju przez 15 minut, ciągle mieszając. Ziarna powinny stać się brązowawe. Zmniejsz ogień do minimum i włóż rodzynki, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy do mleka, a następnie powoli wlej wszystko do kaszy manny. Mieszaj, aby nie było grudek, a następnie zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż cały płyn zniknie. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj wszystko i podawaj.
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g