dżem z suszonych moreli na zimę

pyszny, aromatyczny i przyjemny w smaku dżem z suszonych moreli! Suszone morele to suszone owoce bogate w składniki odżywcze i pierwiastki śladowe. Z suszonej moreli bez pestek przygotowuje się wiele różnych przysmaków, jednym z popularnych jest dżem. Dżem z suszonych moreli można podawać na herbatę jako niezależny deser lub stosować do nadziewania ciast, bułek i innych wypieków, a także do przygotowywania innych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 51 g
214 kcal
IG: 84 / 0 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Istnieje kilka różnych przepisów. Robią dżem z suszonych moreli z dodatkiem orzechów: orzechów włoskich lub migdałów, cytrusów, jabłek lub dyni. Przygotuj składniki na dżem według klasycznej receptury. Zgodnie z tym przepisem do suszonych moreli dodaje się cytrynę lub sok z cytryny. Kto lubi słodsze desery, może dodać cukier do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone morele lepiej kupić w sklepie lub na rynku dobrej jakości, bez sztucznego połysku. Niech suszone owoce nie będą miały jasnego koloru i nieokreślonego wyglądu, będzie to wskazywać, że produkt jest naturalny. Suszone morele dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą lub kilkakrotnie zmieniając wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż suszone morele do rondla, zalej czystą zimną wodą. Wkładamy rondel z suszonymi morelami do ognia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj suszone morele przez 15 minut, aby suszone owoce puchły. Spuść wodę, w której suszone morele. Wlej suszone morele kolejną porcją wody, aby zakryły suszone morele o kilka centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cytrynę pokrojoną na kawałki. Ponownie zagotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez około 40 minut. Ciecz powinna prawie całkowicie odparować. Jeśli woda zacznie parować przed gotowaniem suszonych moreli, należy trochę dodać wodę, aby dżem się nie przypalił i nie nabrał goryczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą blendera posiekaj suszone morele z cytryną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, aby uzyskać lekkie przyjemne wykończenie, możesz dodać kilka goździków. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie podpal miksturę. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Dżem z suszonych moreli powinien zgęstnieć. Dżem jest gotowy. Dżem układamy w przygotowanych słoikach, umytych roztworem soli i sterylizowanych w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Zwiń słoiki pokrywkami, pozwól dżemowi ostygnąć i przechowuj w chłodnym miejscu, jeśli dżem został przygotowany do przyszłego użytku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lub możesz podać dżem z suszonych moreli bezpośrednio na stół. Należy jednak uważać na ten przysmak dla osób, które mają jakiekolwiek schorzenia, takie jak alergie lub mają podwyższony poziom cukru we krwi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g

Podobne przepisy