skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Kiełbasa, gotowane mięso lub szynka, jaja kurze, świeże lub marynowane ogórki, zioła itp. Okazuje się pikantną, ale jednocześnie orzeźwiającą sałatkę. Przygotuj makaron.
Krok 2:
Makaron instant należy zmiażdżyć na małe kawałki, wygodniej jest złamać go rękami bezpośrednio w opakowaniu bez drukowania, aby najmniejsze cząsteczki nie wyleciały z niego. Napełnij makaron wrzącą wodą, przykryj talerzem i pozostaw na 5 minut. Opcjonalnie, kto lubi smak gotowego makaronu instant z dressingiem, może go ugotować na parze z dodatkiem zawartości torebki z przyprawami leżącej w paczce, będzie ostrzejszy i bardziej aromatyczny.
Krok 3:
Odcedź bulion z miski z makaronem. Do makaronu dodaj posiekane zielone pióro cebuli i świeży zielony groszek, możesz użyć mrożonych, natychmiast rozmrożą się z gorącego makaronu, a makaron ostygnie, co jest potrzebne do sałatki. Świeży groszek można zastąpić groszkiem w puszkach.
Krok 4:
Filet z kurczaka gotujemy wcześniej w osolonej wodzie, pozwalamy mu ostygnąć i kroimy w małe kostki. Zamiast mięsa można użyć gotowanej lub wędzonej kiełbasy, która bardziej lubi smak. Z kiełbasą sałatka okaże się szybsza.
Krok 5:
Jaja kurze gotujemy na twardo, schładzamy, czyścimy, kroimy w kostkę.
Krok 6:
Kiszone ogórki kroimy w małe kostki. Ogórki kiszone można opcjonalnie zastąpić świeżymi, ale te pierwsze nadają sałatce wspaniały pikantny i ostry smak.
Krok 7:
Mięso, jaja kurze i kiszone ogórki wkładamy do miski z gotowanym makaronem. Sól do smaku. Jeśli makaron był gotowany na parze z dodatkiem przypraw, nie trzeba dodawać soli.
Krok 8:
Doprawiamy majonezem. Wymieszaj sałatkę. Pozwól mu ostygnąć w lodówce i podawaj. Możesz posypać sałatkę sezamem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g