Sałatka z jajkami MIVINA majonezem

prosta, niedroga, ale oryginalna i pyszna sałatka! Sałatka z makaronem instant, pomimo prostoty składu i metody gotowania, okazuje się bardzo interesująca. smaczne i popularne wśród tych, którzy go próbowali. Pomoże w takich momentach, kiedy niespodziewanie przyszli goście. Przygotowuje się go bardzo szybko, pozostaje ugotować makaron na parze i uzupełnić produktami dostępnymi w domu, które dobrze się z nim łączą. I możesz użyć prawie dowolnych składników, istnieje wiele różnych przepisów, które możesz wybrać według własnego gustu i dostępności produktów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 23 % 5 g
121 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Kiełbasa, gotowane mięso lub szynka, jaja kurze, świeże lub marynowane ogórki, zioła itp. Okazuje się pikantną, ale jednocześnie orzeźwiającą sałatkę. Przygotuj makaron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makaron instant należy zmiażdżyć na małe kawałki, wygodniej jest złamać go rękami bezpośrednio w opakowaniu bez drukowania, aby najmniejsze cząsteczki nie wyleciały z niego. Napełnij makaron wrzącą wodą, przykryj talerzem i pozostaw na 5 minut. Opcjonalnie, kto lubi smak gotowego makaronu instant z dressingiem, może go ugotować na parze z dodatkiem zawartości torebki z przyprawami leżącej w paczce, będzie ostrzejszy i bardziej aromatyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź bulion z miski z makaronem. Do makaronu dodaj posiekane zielone pióro cebuli i świeży zielony groszek, możesz użyć mrożonych, natychmiast rozmrożą się z gorącego makaronu, a makaron ostygnie, co jest potrzebne do sałatki. Świeży groszek można zastąpić groszkiem w puszkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka gotujemy wcześniej w osolonej wodzie, pozwalamy mu ostygnąć i kroimy w małe kostki. Zamiast mięsa można użyć gotowanej lub wędzonej kiełbasy, która bardziej lubi smak. Z kiełbasą sałatka okaże się szybsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jaja kurze gotujemy na twardo, schładzamy, czyścimy, kroimy w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiszone ogórki kroimy w małe kostki. Ogórki kiszone można opcjonalnie zastąpić świeżymi, ale te pierwsze nadają sałatce wspaniały pikantny i ostry smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso, jaja kurze i kiszone ogórki wkładamy do miski z gotowanym makaronem. Sól do smaku. Jeśli makaron był gotowany na parze z dodatkiem przypraw, nie trzeba dodawać soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprawiamy majonezem. Wymieszaj sałatkę. Pozwól mu ostygnąć w lodówce i podawaj. Możesz posypać sałatkę sezamem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy