koreańska sałatka z wołowiną

bardzo smaczne danie! Gotowanie nie jest trudne i interesujące! Koreańska sałatka z wołowiną to klasyk kuchni koreańskiej. Sałatka okazuje się tak smaczna i satysfakcjonująca, że wszyscy domownicy z pewnością ją pokochają. Nadaje się zarówno do serwowania gościom, jak i na rodzinny obiad, ponadto jako dodatek do dania głównego, jak i jako samodzielny.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
80 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić koreańską sałatkę z wołowiną? Zaczniemy od marchewki. Aby to zrobić, zetrzyj wstępnie umyte i obrane warzywa korzeniowe na specjalnej tarce do koreańskiej marchwi. Następnie przygotuj marynatę-wymieszaj wszystkie składniki. Marchewki zalać marynatą, dobrze wymieszać i odstawić na 25 minut.

przygotuj ziemniaki: umyj i obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce takiej samej jak marchewka, zalej zimną wodą (aby zapobiec brązowieniu ziemniaków). Wlej solankę, wodę (1 litr) do rondla, wlej trochę soli i zagotuj. Wyciśnij ziemniaki, włóż do rondla, gotuj przez 2 minuty (powinien zmięknąć na wierzchu, ale pozostać sztywny w środku). Wrzuć ziemniaki do durszlaka.

pokrój mięso w cienkie kostki. Podgrzej patelnię z połową oleju roślinnego, włóż mięso, smaż ,aż będzie gotowe (i gotuje się bardzo szybko). W tym procesie dodaj sól, pieprz, posyp mieloną kolendrą. Gdy mięso będzie gotowe (najlepiej nie suszyć), zalej je połową sosu sojowego i trzymaj w ogniu przez około minutę.

umieść ziemniaki w dużej salaterce, posyp je czerwonym i czarnym pieprzem, solą. Przełóż wstępnie obrany czosnek przez prasę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Teraz dodaj mięso i marchewkę, dopraw sałatkę pozostałym olejem. Ponownie wymieszaj, posyp sałatkę sezamem.

podawaj sałatkę z pozostałym sosem sojowym.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy