skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić koreańską sałatkę z wołowiną? Zaczniemy od marchewki. Aby to zrobić, zetrzyj wstępnie umyte i obrane warzywa korzeniowe na specjalnej tarce do koreańskiej marchwi. Następnie przygotuj marynatę-wymieszaj wszystkie składniki. Marchewki zalać marynatą, dobrze wymieszać i odstawić na 25 minut.
przygotuj ziemniaki: umyj i obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce takiej samej jak marchewka, zalej zimną wodą (aby zapobiec brązowieniu ziemniaków). Wlej solankę, wodę (1 litr) do rondla, wlej trochę soli i zagotuj. Wyciśnij ziemniaki, włóż do rondla, gotuj przez 2 minuty (powinien zmięknąć na wierzchu, ale pozostać sztywny w środku). Wrzuć ziemniaki do durszlaka.
pokrój mięso w cienkie kostki. Podgrzej patelnię z połową oleju roślinnego, włóż mięso, smaż ,aż będzie gotowe (i gotuje się bardzo szybko). W tym procesie dodaj sól, pieprz, posyp mieloną kolendrą. Gdy mięso będzie gotowe (najlepiej nie suszyć), zalej je połową sosu sojowego i trzymaj w ogniu przez około minutę.
umieść ziemniaki w dużej salaterce, posyp je czerwonym i czarnym pieprzem, solą. Przełóż wstępnie obrany czosnek przez prasę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Teraz dodaj mięso i marchewkę, dopraw sałatkę pozostałym olejem. Ponownie wymieszaj, posyp sałatkę sezamem.
podawaj sałatkę z pozostałym sosem sojowym.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g