skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Posiekaj cebulę, czosnek, kłącze imbiru i sardelę.
Krok 3:
Cebulę, czosnek, musztardę, czerwony i czarny pieprz, cynamon, goździki, imbir i kardamon zawinąć w ciasną torebkę z gazy i zawiązać.
Krok 4:
Włóż tę torebkę z przyprawami do garnka
Krok 5:
Dodaj tam cukier i miąższ tamaryndowca, zalej octem i sosem sojowym. Doprowadź to wszystko do wrzenia i pozostaw na małym ogniu przez 40 minut.
Krok 6:
Osobno wymieszaj sól, wodę, Curry, anchois i wlej do garnka z sosem.
Krok 7:
Następnie zdejmij sos z ognia i wlej wraz z torebką z przyprawami do szklanego słoika, dobrze zamknij pokrywkę i włóż do lodówki. Od czasu do czasu mieszaj sos i wyciśnij torebkę z przyprawami. Po dwóch tygodniach worek należy wyrzucić, a gotowy sos wlać do butelek. SOS najlepiej przechowywać w lodówce. i wstrząsnąć przed użyciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Tamaryndowiec - 239 kcal/100g