sos Worcester gotowanie w domu

Przygotowanie staromodnego angielskiego sosu jest łatwe i niedrogie. Słynny sos Worcester został opracowany w Anglii w drugiej połowie XIX wieku. Służy do smażonych i duszonych potraw mięsnych, gorących przekąsek, kanapek i innych potraw. Ten sos jest zwykle produkowany na skalę przemysłową. Ale oferujemy Ci kulinarny przepis na zrobienie tego sosu w domu.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 77 % 20 g
76 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę, czosnek, kłącze imbiru i sardelę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę, czosnek, musztardę, czerwony i czarny pieprz, cynamon, goździki, imbir i kardamon zawinąć w ciasną torebkę z gazy i zawiązać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż tę torebkę z przyprawami do garnka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tam cukier i miąższ tamaryndowca, zalej octem i sosem sojowym. Doprowadź to wszystko do wrzenia i pozostaw na małym ogniu przez 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Osobno wymieszaj sól, wodę, Curry, anchois i wlej do garnka z sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zdejmij sos z ognia i wlej wraz z torebką z przyprawami do szklanego słoika, dobrze zamknij pokrywkę i włóż do lodówki. Od czasu do czasu mieszaj sos i wyciśnij torebkę z przyprawami. Po dwóch tygodniach worek należy wyrzucić, a gotowy sos wlać do butelek. SOS najlepiej przechowywać w lodówce. i wstrząsnąć przed użyciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Tamaryndowiec - 239   kcal/100g

Podobne przepisy