dżem cebulowy

dżem cebulowy-wyjątkowy, pyszny i soczysty! Dżem cebulowy podawany jest z serami i owocami, świeżymi ziołami i tostami na śniadanie.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
115 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Użyj cebuli, białej. Dodatek deserowego wina cytrynowego jest pożądany, ale niekoniecznie - można go zastąpić cytryną, sokiem pomarańczowym, aromatem cytrusowym, esencją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz Cebulki, spłucz wodą. Pokroić w drobną kostkę. Im mniejsze cięcie, tym szybciej dżem będzie gotowy, ale nie jest konieczne zbyt małe mielenie masy cebulowej - wtedy nie dostaniesz dżemu, ale dżem! Wlać plasterki cebuli do głębokiego pojemnika, miski, rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej wrzącą wodą, aby płyn całkowicie pokrył cięcie i pozostaw na 5 minut. Następnie spuść wodę i ponownie zalej cięcie wrzącą wodą, pozostaw na 5 minut. Wrząca woda & quot;zabierze & quot; gorycz z krojenia i pikantny smak, dzięki czemu cebula będzie miękka. Spuść płyn po raz drugi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś masę cebulową na patelnię lub kocioł, patelnię z nieprzywierającym dnem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier granulowany i kwas cytrynowy do smaku. Cukier jest również czasami zastępowany miodem, ale tylko produkt kwiatowy jest dodawany do miękkiej masy cebuli schłodzonej do 35 C, ponieważ niepożądane jest poddawanie miodu obróbce cieplnej - wszystkie korzyści są tracone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wino deserowe, najlepiej cytrynowe lub pomarańczowe. Zamiast tego możesz wlać sok cytrusowy. Pamiętaj, aby używać zapachu cytrusowego, czy to: wina, aromatu, esencji czy soku, aby przełamał smak cebuli. Decydując się na dodanie esencji lub aromatu, objętość wina należy zastąpić zwykłą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pojemnik na kuchence, włączając średnie ogrzewanie, delikatnie wymieszaj zawartość i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cebula stanie się przezroczysta i całkowicie miękka - dżem jest prawie gotowy. Zmniejsz ciepło do minimum i gotuj przez kolejne 5-10 minut. Będzie mniej więcej na krawędzi: krojenie cebuli zachowa swój kształt,ale będzie gotowe do puree! W tym momencie ogrzewanie należy wyłączyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż dżem cebulowy w czystych, umytych pojemnikach z pokrywkami: słoiki, pojemniki, miski lub kokotniki. Ostudzić i podawać z serem, chlebem, owocami.

dżem cebulowy to niesamowita i wyjątkowa uczta, którą z pewnością pokochają kulinarni smakosze. Z pewnością docenią ten bukiet smakowy. Deser nie jest przygotowywany przez długi czas, ale można go przechowywać dłużej niż 2 tygodnie na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina deserowe - 172   kcal/100g
  • Wina półdziorne - 140   kcal/100g
  • Wina są półsłodkie - 88   kcal/100g
  • Wina słodkie - 100   kcal/100g
  • Wino deserowe - 88   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy