skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy produkty zgodnie z listą. Oczywiście tłuszcz z ogona nie zawsze i nie wszędzie można tak łatwo znaleźć. Ponadto konieczne jest, aby tłuszcz był świeży. Zasadniczo w tradycyjnych przepisach tłuszcz z ogona jest czasami zastępowany roztopionym masłem. Możesz też to zrobić.
umieść patelnię na średnim ogniu. Wlej cukier na patelnię, wlej wodę. Nie przestając przeszkadzać, podgrzewamy wodę, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Teraz powstały syrop można usunąć z ognia.
tłuszcz z ogona kroimy na małe kawałki. Umieść patelnię na średnim ogniu, rozgrzej ją i rozłóż kawałki tłuszczu. Nie zapomnij przeszkadzać. Trzymaj tłuszcz w ogniu, aż się rozpuści. Gdy to się stanie, usuń smażone skwarki z patelni.
teraz wlej mąkę na patelnię ze stopionym tłuszczem i smaż na brązowy odcień, ciągle mieszając masę drewnianą szpatułką. Musisz spróbować, aby masa mąki się nie przypaliła-od tego zależy smak gotowego dania.
mąka zmieniła kolor-Czas wlać wcześniej przygotowany syrop na patelnię. Wszystko intensywnie mieszamy. Trzymamy go w ogniu, nie przestając mieszać, aż przysmak nie będzie miał pożądanej konsystencji. Może być płynny - w tym przypadku wlewa się go do misek. A może być gruby - wtedy kroi się go w kostkę. Proponuję ugotować go grubo.
więc masa zgęstniała. Układamy go w formie, kładziemy orzechy na wierzchu, lekko naciskając. Wyjmujemy formę do lodówki na kilka godzin. Kiedy ten czas minie, wyjmujemy formę i kroimy smakołyk na kawałki.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g