uzbeckie słodycze

przygotuj własną niespotykaną orientalną słodycz! Pyszne! Uzbeckie słodycze to niesamowita uczta. Więc nie jak zwykłe cukierki i ciasteczka, ciasta i ciasta. Ale niezmiennie pyszne! Ta uzbecka słodycz jest rodzajem chałwy-halvaitar. Gotowanie nie jest trudne, a produkty wymagają minimum, a tłuszcz z ogona można zastąpić roztopionym masłem. Okazuje się, że słodycz jest zaskakująco smaczna, a także satysfakcjonująca. Podawaj halweiter z gorącą herbatą! Jak każde danie przygotowane z tłuszczu jagnięcego.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 71 % 44 g
314 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 45 min

przygotowujemy produkty zgodnie z listą. Oczywiście tłuszcz z ogona nie zawsze i nie wszędzie można tak łatwo znaleźć. Ponadto konieczne jest, aby tłuszcz był świeży. Zasadniczo w tradycyjnych przepisach tłuszcz z ogona jest czasami zastępowany roztopionym masłem. Możesz też to zrobić.

umieść patelnię na średnim ogniu. Wlej cukier na patelnię, wlej wodę. Nie przestając przeszkadzać, podgrzewamy wodę, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Teraz powstały syrop można usunąć z ognia.

tłuszcz z ogona kroimy na małe kawałki. Umieść patelnię na średnim ogniu, rozgrzej ją i rozłóż kawałki tłuszczu. Nie zapomnij przeszkadzać. Trzymaj tłuszcz w ogniu, aż się rozpuści. Gdy to się stanie, usuń smażone skwarki z patelni.

teraz wlej mąkę na patelnię ze stopionym tłuszczem i smaż na brązowy odcień, ciągle mieszając masę drewnianą szpatułką. Musisz spróbować, aby masa mąki się nie przypaliła-od tego zależy smak gotowego dania.

mąka zmieniła kolor-Czas wlać wcześniej przygotowany syrop na patelnię. Wszystko intensywnie mieszamy. Trzymamy go w ogniu, nie przestając mieszać, aż przysmak nie będzie miał pożądanej konsystencji. Może być płynny - w tym przypadku wlewa się go do misek. A może być gruby - wtedy kroi się go w kostkę. Proponuję ugotować go grubo.

więc masa zgęstniała. Układamy go w formie, kładziemy orzechy na wierzchu, lekko naciskając. Wyjmujemy formę do lodówki na kilka godzin. Kiedy ten czas minie, wyjmujemy formę i kroimy smakołyk na kawałki.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy