skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze i zalej wrzącą wodą, a następnie włóż do pojemnika z zimną wodą i usuń skórę. Pokrój miąższ w kostkę, podczas gotowania powinien się zagotować.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Obieramy marchewki, nie kroimy grubo w paski. Obieramy również cebulę i czosnek, kroimy cebulę w kostkę, przepuszczamy czosnek przez prasę.
3. Rozłóż pomidory na patelni, wlej trochę wody, około pół szklanki, Wyślij do ognia i zagotuj. Następnie rozłóż marchewki i paprykę, gotuj przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostatnim krokiem jest dodanie cebuli i kleiku czosnkowego.
4. Przyprawiamy przekąskę solą i czarnym pieprzem do smaku, wlewamy cukier, wlewamy olej słonecznikowy, gotujemy przez około 10 minut, po czym wlewamy ocet, mieszamy i układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Zwiń hermetycznie.
owiń słoiki w ciepły koc i pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygną. Przechowujemy puste miejsca w piwnicy.
przepyszna przekąska dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g