węgierska przekąska

przekąska warzywna na zimę zapewni żywe emocje smakowe! Węgierska przekąska to coś! Sos pomidorowy z wybranymi warzywami będzie pysznym dodatkiem do każdego drugiego dania. Podczas przygotowywania składników nie można usunąć skórki z pomidora, ale bez skórki Tekstura przekąski będzie delikatniejsza.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
50 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 20 min

1. Umyj pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze i zalej wrzącą wodą, a następnie włóż do pojemnika z zimną wodą i usuń skórę. Pokrój miąższ w kostkę, podczas gotowania powinien się zagotować.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Obieramy marchewki, nie kroimy grubo w paski. Obieramy również cebulę i czosnek, kroimy cebulę w kostkę, przepuszczamy czosnek przez prasę.

3. Rozłóż pomidory na patelni, wlej trochę wody, około pół szklanki, Wyślij do ognia i zagotuj. Następnie rozłóż marchewki i paprykę, gotuj przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostatnim krokiem jest dodanie cebuli i kleiku czosnkowego.

4. Przyprawiamy przekąskę solą i czarnym pieprzem do smaku, wlewamy cukier, wlewamy olej słonecznikowy, gotujemy przez około 10 minut, po czym wlewamy ocet, mieszamy i układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Zwiń hermetycznie.

owiń słoiki w ciepły koc i pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygną. Przechowujemy puste miejsca w piwnicy.

przepyszna przekąska dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy