skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę lobio z czerwonej fasoli, potrzebujemy: 200 g czerwonej fasoli; 40 g orzechów włoskich; 1 czerwona papryka; 2 ząbki czosnku; 1 pęczek kolendry; 1 liść laurowy; 3 łyżki.l olej słonecznikowy; ½ łyżeczki. chmiel-suneli; chili na czubku noża; sól do smaku.
Krok 2:
Posortuj czerwoną fasolę, spłucz. Zalej fasolę zimną wodą i pozostaw na noc.
Krok 3:
Następnie spuść wodę, włóż fasolę do rondla, zalej świeżą wodą, podpal i gotuj, aż fasola będzie gotowa. Na koniec posolić fasolę.
Krok 4:
Włóż gotową fasolę do durszlaka i osusz.
Krok 5:
Paprykę pokroić w paski.
Krok 6:
Posiekaj orzechy włoskie.
Krok 7:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 8:
Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż paprykę, czosnek i szczyptę soli. Smaż razem przez 3-4 minuty.
Krok 10:
Dodaj chmiel suneli, ostrą paprykę, liść laurowy i szczyptę czarnego pieprzu. Dusić wszystko, mieszając, razem przez około 5 minut.
Krok 11:
Dodaj fasolę, orzechy włoskie i kolendrę na patelnię i wymieszaj, aby połączyć.
Krok 12:
Zgaś lobio przez kolejne 2 minuty. I zdejmij patelnię z ognia.
Krok 13:
Ułóż lobio na talerzach i podawaj. Pyszne na ciepło i na zimno. Smacznego!
legenda głosi, że królowa Tamara jako pierwsza skosztowała tego dania podczas jednej z kampanii wojskowych. Po utracie wagonu z żywnością żołnierze szybko się wyczerpali i ledwo stanęli na nogach, aby kontynuować marsz lub wrócić do domu. Zatrzymali się na postoju nad rzeką. Stała tam mała chata, w której mieszkała kobieta z synem. Wojownicy poprosili o coś z jedzenia, ale ich dom został dotknięty przez rabusiów, którzy zostawili tylko fasolę i trochę przypraw.
nie było możliwe nakarmienie wyczerpanych wojowników takimi produktami, więc po wypiciu wody poszli spać. Obudził ich niesamowity smak fasoli, czosnku, ziół i cebuli. Przygotowywał to syn gospodyni. W ten sposób postanowił zdobyć przychylność królowej. Pomimo prostoty Dania, królowa, przyzwyczajona do przysmaków, spróbowała go i była zdumiona. Zapytała młodego mężczyznę: "co to za jedzenie, które daje niesamowitą moc?». A młody człowiek odpowiedział: "lobio". Wojsko było w stanie kontynuować swoją drogę, a lobio zaczął podawać na stół najbardziej szlachetnym bogaczom.
w dosłownym tłumaczeniu lobio oznacza fasolę i łączy w swojej nazwie wszystkie potrawy przygotowane na bazie gotowanej fasoli. Lobio z czerwonej fasoli w tym przepisie należy do dań bezmięsnych i można je również włączyć do menu wegetariańskiego.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g