Sałatka lobio z czerwonej fasoli

Sałatka-wariacja na temat słynnego gruzińskiego Dania. Pyszna bezmięsna sałatka lobio z czerwonej fasoli oparta na klasycznym przepisie kuchni gruzińskiej zachwyci miłośników zdrowego i zdrowego odżywiania. Jest przygotowywany szybko i łatwo, jeśli weźmiesz fasolę w puszkach jako podstawę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 29 % 10 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę lobio z czerwonej fasoli, potrzebujemy: 200 g czerwonej fasoli; 40 g orzechów włoskich; 1 czerwona papryka; 2 ząbki czosnku; 1 pęczek kolendry; 1 liść laurowy; 3 łyżki.l olej słonecznikowy; ½ łyżeczki. chmiel-suneli; chili na czubku noża; sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj czerwoną fasolę, spłucz. Zalej fasolę zimną wodą i pozostaw na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę, włóż fasolę do rondla, zalej świeżą wodą, podpal i gotuj, aż fasola będzie gotowa. Na koniec posolić fasolę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż gotową fasolę do durszlaka i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokroić w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj orzechy włoskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż paprykę, czosnek i szczyptę soli. Smaż razem przez 3-4 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj chmiel suneli, ostrą paprykę, liść laurowy i szczyptę czarnego pieprzu. Dusić wszystko, mieszając, razem przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj fasolę, orzechy włoskie i kolendrę na patelnię i wymieszaj, aby połączyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zgaś lobio przez kolejne 2 minuty. I zdejmij patelnię z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż lobio na talerzach i podawaj. Pyszne na ciepło i na zimno. Smacznego!

legenda głosi, że królowa Tamara jako pierwsza skosztowała tego dania podczas jednej z kampanii wojskowych. Po utracie wagonu z żywnością żołnierze szybko się wyczerpali i ledwo stanęli na nogach, aby kontynuować marsz lub wrócić do domu. Zatrzymali się na postoju nad rzeką. Stała tam mała chata, w której mieszkała kobieta z synem. Wojownicy poprosili o coś z jedzenia, ale ich dom został dotknięty przez rabusiów, którzy zostawili tylko fasolę i trochę przypraw.
nie było możliwe nakarmienie wyczerpanych wojowników takimi produktami, więc po wypiciu wody poszli spać. Obudził ich niesamowity smak fasoli, czosnku, ziół i cebuli. Przygotowywał to syn gospodyni. W ten sposób postanowił zdobyć przychylność królowej. Pomimo prostoty Dania, królowa, przyzwyczajona do przysmaków, spróbowała go i była zdumiona. Zapytała młodego mężczyznę: "co to za jedzenie, które daje niesamowitą moc?». A młody człowiek odpowiedział: "lobio". Wojsko było w stanie kontynuować swoją drogę, a lobio zaczął podawać na stół najbardziej szlachetnym bogaczom.

w dosłownym tłumaczeniu lobio oznacza fasolę i łączy w swojej nazwie wszystkie potrawy przygotowane na bazie gotowanej fasoli. Lobio z czerwonej fasoli w tym przepisie należy do dań bezmięsnych i można je również włączyć do menu wegetariańskiego.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy