klopsiki na parze

klopsiki są zawsze pyszne i apetyczne! Klopsiki na parze to bardziej dietetyczna wersja dań mięsnych. Nie ma nadmiaru oleju, a zatem dodatkowych kalorii. Takie danie można przygotować nie tylko z wieprzowiną. Idealne jest również mięso drobiowe, które słusznie uważa się za dietetyczne. Jeśli chodzi o ryż, przepis wykorzystuje drobnoziarnisty ryż do sushi. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym rodzajem ryżu według własnych upodobań.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 25 % 11 g
węglowodany 52 % 23 g
236 kcal
IG: 9 / 70 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

jak zrobić klopsiki na parze?

możesz ugotować to danie w dowolny dogodny sposób. Bardzo dobrze, jeśli jest parowiec lub Multicooker z programem "para". Ale nawet bez urządzeń kuchennych możliwe jest przygotowanie dania przy użyciu starej metody babci: nad garnkiem z wrzącą wodą. Najważniejsze jest, aby mieć ochotę i zaopatrzyć się w dobry nastrój!

1. Wlej ryż do małej miski, zalej zimną wodą. Pozostaw na co najmniej dwie godziny. Ryż w tym czasie powinien dobrze puchnąć.

2. Po upływie określonego czasu spuść wodę. I rozłóż ryż cienką warstwą na powierzchni roboczej wyłożonej pergaminem w kilku warstwach. Niech wyschnie. Można również rozłożyć na dużej blasze do pieczenia.

3. Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na małe kawałki. Następnie posiekaj za pomocą maszynki do mięsa. Sól mielona.

4. Zmiel grzyby shiitake za pomocą blendera. Imbir obrać, posiekać. Możesz zetrzeć imbir lub posiekać z grzybami. Obierz cebulę, posiekaj blenderem. Chociaż możesz drobno posiekać cebulę, jest to opcjonalne. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj.

5. Dodaj imbir i grzyby do mielonego mięsa, dodaj mąkę ryżową, sos ostrygowy, posiekaną cebulę i zieloną cebulę, wlej brązowy cukier, dopraw czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

6. Zwiń małe kulki z mielonego mięsa. Klopsiki powinny mieć około dwóch centymetrów średnicy. Wrzuć klopsiki do ryżu, jakby je spanikowały.

7. Umieść klopsiki w koszu do gotowania na parze, obserwując niewielką szczelinę. Z określonej liczby składników otrzymasz dwie partie, to znaczy będziesz musiał zrobić dwie zakładki klopsików na przemian.

8. Gotuj na parze przez 30-35 minut od momentu zagotowania wody. Gotowe klopsiki można natychmiast podać.

smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy