kawior z papryki na zimę

pyszna Pasta do kanapek warzywnych i baza do sosów! Kawior z papryki zajmuje dużo czasu, ale rezultatem jest uniwersalna przyprawa, która może działać jako samodzielne danie i smaczny dodatek do wielu potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój strąki pieprzu na dwie lub trzy części ,włóż do ogniotrwałej formy (nie musisz smarować dna formy olejem).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczemy paprykę w temperaturze około 190 stopni przez około 20 minut, nie trzeba trzymać papryki w piekarniku, aż stanie się rumiana, w przeciwnym razie może nadać kawiorowi gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na duże kawałki. W przypadku kawioru warzywnego można użyć dużych, mięsistych pomidorów, które nie nadają się do konserwacji jako całości. Jeśli skóra pomidorów jest twarda i gęsta, należy ją najpierw usunąć, zanurzając owoce w misce z gorącą wodą na kilka minut. Zmiel pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa w puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta. Marchewki wysyłamy na patelnię do cebuli, smażymy je razem, od czasu do czasu mieszając łopatką, aż marchewki będą miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do rondla z grubym dnem przenosimy smażenie warzyw, tam też wysyłamy paprykę i koncentrat pomidorowy. Dodaj czosnek, sól, kawałek ostrej papryki, przepuszczony przez prasę lub starty na drobnej tarce. Podpalamy, gdy mieszanina się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy warzywa, okresowo mieszając szpatułką, przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby masa stała się jednorodna, przebijamy warzywa blenderem. Wlej ocet stołowy, ponownie podpal, gotuj przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy kawior z papryki w przygotowanych słoikach (umytych i wysterylizowanych) i natychmiast zwijamy pokrywki. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy