Lagman uzbecki klasyczny

bogaty smak i niezapomniany aromat! Spróbuj! Lagman uzbecki klasyczny gotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Tymczasem danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, niezapomniane pachnące i zaskakująco smaczne. Jagnięcinę w przepisie można zastąpić wołowiną - gotowe danie w tym przypadku okaże się nie gorsze.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 31 % 5 g
89 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

możesz użyć gotowego makaronu lub ugotować go samodzielnie. Teraz w sklepach znajduje się specjalny makaron dla lagmana, co znacznie przyspiesza i upraszcza proces przygotowywania tego obfitego pysznego dania.

więc zaczynamy gotowanie od mycia i obierania warzyw. Ziemniaki, marchewkę, paprykę i pomidory myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obierz ziemniaki i marchewki i pokrój w małe kostki mniej więcej tego samego rozmiaru. Napełniamy ziemniaki zimną wodą, aby nie miały czasu na ciemnienie. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy łodygę, błony wewnętrzne, oczyszczamy nasiona i kroimy miąższ na kawałki mniej więcej proporcjonalne do kostek marchwi i ziemniaków. W pomidorach wycinamy również łodygi, a następnie kroimy pomidory w małe kostki.

Usuń łuskę z czosnku i cebuli, a następnie pokrój cebulę w cienkie półkole. Posiekaj czosnek ostrym nożem, po prostu drobno posiekaj. Umyj mięso, a następnie osusz je serwetkami i połóż na desce do krojenia. Mięso kroimy w mniej więcej taką samą kostkę jak wszystkie inne składniki.

podpalamy głęboką żeliwną patelnię lub kocioł. Wlej olej roślinny na dno i dobrze podgrzej go na średnim ogniu. Kiedy tak się stanie, włóż mięso na patelnię i smaż ze wszystkich stron, aż będzie ładnie rumiane. Od czasu do czasu nie zapomnij mieszać mięsa, aby równomiernie się usmażyło.

następnie dodaj posiekaną cebulę, a także pomidory do mięsa. Dusimy wszystko razem, czasami mieszając, przez 5-7 minut. Włóż paprykę, ziemniaki i marchewkę na patelnię, wymieszaj. Teraz dodaj sól, paprykę, mieloną kolendrę i posiekany czosnek. Ponownie wszystko przeszkadzamy, a następnie napełniamy warzywa wodą (powinna być zimna). Gotujemy wszystko razem, aż warzywa będą miękkie, ogrzewanie jest średnie.

pod koniec gotowania stawiamy garnek z wodą na dużym ogniu, aby ugotować makaron. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogrzewanie i wrzuć makaron do garnka, gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie gotowy. Domowy makaron z reguły wystarczy gotować przez 3-4 minuty. Po włożeniu makaronu do durszlaka i spłukaniu zimną wodą, czekamy, aż nadmiar płynu spłynie.

podczas gotowania warzyw i gotowania makaronu umyj warzywa, osusz je papierowymi serwetkami, a następnie drobno posiekaj.

gotowy lagman jest podawany na stole w następujący sposób: włóż makaron do porcji głębokich talerzy, a następnie napełnij wszystko nadzieniem warzywnym - Vaj, posyp świeżymi ziołami na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal / 100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy