skład / składniki
metoda gotowania
możesz użyć gotowego makaronu lub ugotować go samodzielnie. Teraz w sklepach znajduje się specjalny makaron dla lagmana, co znacznie przyspiesza i upraszcza proces przygotowywania tego obfitego pysznego dania.
więc zaczynamy gotowanie od mycia i obierania warzyw. Ziemniaki, marchewkę, paprykę i pomidory myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obierz ziemniaki i marchewki i pokrój w małe kostki mniej więcej tego samego rozmiaru. Napełniamy ziemniaki zimną wodą, aby nie miały czasu na ciemnienie. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy łodygę, błony wewnętrzne, oczyszczamy nasiona i kroimy miąższ na kawałki mniej więcej proporcjonalne do kostek marchwi i ziemniaków. W pomidorach wycinamy również łodygi, a następnie kroimy pomidory w małe kostki.
Usuń łuskę z czosnku i cebuli, a następnie pokrój cebulę w cienkie półkole. Posiekaj czosnek ostrym nożem, po prostu drobno posiekaj. Umyj mięso, a następnie osusz je serwetkami i połóż na desce do krojenia. Mięso kroimy w mniej więcej taką samą kostkę jak wszystkie inne składniki.
podpalamy głęboką żeliwną patelnię lub kocioł. Wlej olej roślinny na dno i dobrze podgrzej go na średnim ogniu. Kiedy tak się stanie, włóż mięso na patelnię i smaż ze wszystkich stron, aż będzie ładnie rumiane. Od czasu do czasu nie zapomnij mieszać mięsa, aby równomiernie się usmażyło.
następnie dodaj posiekaną cebulę, a także pomidory do mięsa. Dusimy wszystko razem, czasami mieszając, przez 5-7 minut. Włóż paprykę, ziemniaki i marchewkę na patelnię, wymieszaj. Teraz dodaj sól, paprykę, mieloną kolendrę i posiekany czosnek. Ponownie wszystko przeszkadzamy, a następnie napełniamy warzywa wodą (powinna być zimna). Gotujemy wszystko razem, aż warzywa będą miękkie, ogrzewanie jest średnie.
pod koniec gotowania stawiamy garnek z wodą na dużym ogniu, aby ugotować makaron. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogrzewanie i wrzuć makaron do garnka, gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie gotowy. Domowy makaron z reguły wystarczy gotować przez 3-4 minuty. Po włożeniu makaronu do durszlaka i spłukaniu zimną wodą, czekamy, aż nadmiar płynu spłynie.
podczas gotowania warzyw i gotowania makaronu umyj warzywa, osusz je papierowymi serwetkami, a następnie drobno posiekaj.
gotowy lagman jest podawany na stole w następujący sposób: włóż makaron do porcji głębokich talerzy, a następnie napełnij wszystko nadzieniem warzywnym - Vaj, posyp świeżymi ziołami na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal / 100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g