pierogi z ziemniakami i wątróbką z ciasta parzonego

idealne i niezwykłe nadzienie do pierogów! Wspaniały przepis na robienie pierogów z ciasta parzonego z nadzieniem ziemniaczanym i wątróbką wołową, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 61 % 22 g
174 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznych pierogów z gotowanego ciasta parzonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wrzącej wody do dużej miski i wlej jedną łyżeczkę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej większość pięciuset gramów mąki pszennej do miski i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski, a następnie jeszcze raz dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałą mąkę do wspólnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagniecione ciasto zbieramy w bryłę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do celofanowej torby i odłóż na bok na trzydzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż drobno posiekaną główkę cebuli na patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego i podsmaż ją na wysokim ogniu kuchenki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój pięćset gramów wątroby wołowej na dowolne kawałki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pokrojoną na kawałki wątrobę na patelni do cebuli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszając smażyć wątrobę na złoty kolor przez około dziesięć minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej sól, mieszankę papryki, zmieloną gałkę muszkatołową na patelnię do smaku i zmniejsz ogień kuchenki, wymieszaj wszystkie składniki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zamykając patelnię pokrywką, nadal gotujemy wątrobę przez pięć do siedmiu minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przepuszczamy smażoną wątrobę i czterysta gramów gotowanych ziemniaków przez maszynę do mięsa do miski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do pierogów jest gotowe.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po upływie czasu rozłóż ciasto częściami na stole posypanym odrobiną mąki i rozwałkuj na cienkie ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wykonujemy półfabrykaty na pierogi w odpowiedniej formie i rozprowadzamy na nich wymaganą ilość przygotowanego nadzienia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze łączymy krawędzie każdego przedmiotu z nadzieniem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Tworzymy pierogi o wymaganym rozmiarze.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż wymaganą ilość pierogów na patelni z gotowaną wodą i wymieszaj, a następnie po ponownym zagotowaniu wody gotuj je przez około trzy do pięciu minut, aż będą całkowicie ugotowane.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż ugotowane pierogi z patelni na talerzu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

pierogi gotuję teraz tylko w ten sposób, idealne nadzienie za grosze! Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto na pierogi z ziemniakami i wątrobą! Proste, smaczne i niedrogie domowe jedzenie-pierogi ze zwykłymi ziemniakami i wątrobą według własnych upodobań! Jeśli nie wiesz, co możesz ugotować pyszne na obiad dla swoich bliskich, polecam zrobić pierogi z ziemniakami, które wielu lubi, i podać swój autorski przepis. Ciasto na takie pierogi robię wyjątkowe i uważam je za idealne. Wyróżnia się miękkością, delikatnością i jednocześnie jest trwały. Gwarantuję, że to domowe ciasto na pierogi z niedrogimi ziemniakami podbije Cię na zawsze! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy