Bozartma z kurczaka po azerbejdżańsku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 3:
W kotle lub głębokiej patelni roztop masło i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Przekrój uda z kurczaka na pół i dodaj do kotła do cebuli. Smaż razem przez około 5 minut.
Krok 5:
Obierz ziemniaki, grubo posiekaj.
Krok 6:
Włóż ziemniaki do kotła.
Krok 7:
Dodaj liście laurowe do zupy. Sól, pieprz i wymieszaj. Wlej 2 litry gorącej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut.
Krok 8:
Umyj i posiekaj warzywa. Gotową zupę pozostawić na 5-7 minut, wlać do talerzy i posypać posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g