skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zostawimy kilka łodyg zielonej cebuli do dekoracji, również białka z dwóch jaj na kwiaty.
drobno posiekaj jajka, cebulę i koperek.
surowe marchewki trzy na średniej tarce.
włóż wszystkie składniki do salaterki, dodaj kukurydzę.
wszystko dobrze wymieszaj.
doprawiamy sałatkę majonezem lub można ją zastąpić kwaśną śmietaną,ale wtedy sałatkę należy posolić.
udekoruj sałatkę żonkilami, które nie są trudne do zrobienia z gotowanych białek jaj.Na zdjęciu pokazałem, jak wyciąć płatki.Na środku kwiatu pokrój małe gotowane marchewki wzdłuż, aby uzyskać paski, zwiń je w tuby, owiń wokół małych kawałków białej części zielonej cebuli i włóż na środek kwiatu.Posyp startym żółtkiem.
ułóż łodygi szalotki losowo, tworząc bukiet żonkili.
Bon Appetit i cała piękna połowa wesołego święta wiosny!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g