Sałatka & quot; żonkile & quot;

Bardzo lekka i smaczna sałatka z wiosennym nastrojem. Lekkość potrawy, smak i połączenie składników,a także wiosenna dekoracja, która natychmiast daje poczucie wakacji. Bardzo lekka, świeża i smaczna sałatka z żonkili.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 23 % 6 g
177 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

zostawimy kilka łodyg zielonej cebuli do dekoracji, również białka z dwóch jaj na kwiaty.
drobno posiekaj jajka, cebulę i koperek.
surowe marchewki trzy na średniej tarce.
włóż wszystkie składniki do salaterki, dodaj kukurydzę.
wszystko dobrze wymieszaj.
doprawiamy sałatkę majonezem lub można ją zastąpić kwaśną śmietaną,ale wtedy sałatkę należy posolić.
udekoruj sałatkę żonkilami, które nie są trudne do zrobienia z gotowanych białek jaj.Na zdjęciu pokazałem, jak wyciąć płatki.Na środku kwiatu pokrój małe gotowane marchewki wzdłuż, aby uzyskać paski, zwiń je w tuby, owiń wokół małych kawałków białej części zielonej cebuli i włóż na środek kwiatu.Posyp startym żółtkiem.
ułóż łodygi szalotki losowo, tworząc bukiet żonkili.
Bon Appetit i cała piękna połowa wesołego święta wiosny!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy