Sałatka Bunito z koreańską marchewką

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka o pięknej nazwie! Sałatka "bunito" może nie wszyscy znają swoją nazwę, ale smak i skład są znane większości. Jego skład jest prosty, główne składniki: gotowany filet z kurczaka i koreańska marchewka - doskonale się ze sobą łączą, uzupełniając się nawzajem, więc nie jest rzadkim gościem na świątecznym stole w wielu rodzinach. Przygotowuje się bardzo szybko w obecności przygotowanych składników, z reguły sałatka jest ułożona warstwowo, dlatego wygląda pięknie i świątecznie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Bunito z koreańską marchewką? Przygotuj składniki. Dokładnie umyj filet z kurczaka i gotuj do miękkości w osolonej wodzie, gotuj przez około 20 minut, czas ten wystarczy, aby mięso z kurczaka było gotowe. Odcedź bulion, możesz go użyć do przygotowania innych potraw, na przykład zup. Pozwól filetowi z kurczaka ostygnąć. Pokrój go nożem w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze umyć, włożyć do rondla z wodą, ugotować na twardo, około 10 minut od zagotowania wody. Odcedź gorącą wodę z rondla z jajkami, zalej zimną. Niech jaja kurze ostygną, obierz je ze skorupek. Oddziel białka od żółtek, zetrzyj je osobno w różnych miseczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koreańską marchewkę można kupić gotową w sklepie, ale lepiej jest gotować samodzielnie ze świeżych i naturalnych składników. Ten proces nie zajmie dużo czasu, jedyną rzeczą jest to, że koreańska marchewka musi być wykonana z wyprzedzeniem, aby była dobrze marynowana. Przed dodaniem koreańskiej marchewki do sałatki należy dobrze wycisnąć z niej sok, aby nie spływał i nie zepsuł wyglądu sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser może być używany przez każdego w smaku i dostępności, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny, nie psuje smaku sałatki. Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij formować sałatkę warstwową, możesz to zrobić za pomocą pierścienia do gotowania. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Albo ułóż sałatkę w szklanej salaterce lub porcjach, na przykład w szklankach. Posmaruj go majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Druga warstwa to koreańska marchewka, którą również doprawiamy majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie twardy ser, ponownie cienka warstwa majonezu. Starte żółtka, majonez i starte białka jaj kurzych. Sekwencję żółtek i białek jaj kurzych można zmienić, tworząc nowy i oryginalny projekt zwykłej sałatki. Udekoruj sałatkę gałązką pietruszki i żurawiną. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy