Bawarski krem na mleku

bardzo smaczny krem do ciast i ciast lub niezależny deser. Bawarski krem jest niesamowicie smaczny i dość łatwy do zrobienia. Może być podawany jako niezależny deser z likierem lub puree owocowym, syropem, różnymi dodatkami. I może być używany do robienia ciast i ciast, jako nadzienie do pączków. Spróbuj! Ilość kremu na 6 porcji deseru lub przygotowanie 1 ciasta.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 36 % 12 g
278 kcal
IG: 25 / 8 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Namocz żelatynę w wodzie. Postępuj zgodnie z zaleceniami zapisanymi na opakowaniu.

2. Przenieś żółtka do odpowiedniego pojemnika.

3. Dodaj połowę cukru do żółtek, dokładnie wymieszaj.

4. Wlej mleko i 150 ml śmietany do rondla, dodaj sól, pozostały cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

5. Wlej przegotowany płyn do miski na żółtka i cukier, cały czas mieszając.

6. Wlej wszystko z powrotem do rondla, umieść na kuchence i ponownie zagotuj. Zawartość rondla powinna zgęstnieć.

7. Zdejmij patelnię z ognia, włóż do niej cukier waniliowy, wymieszaj.

8. W łaźni wodnej rozpuść żelatynę, wlej ją do zawartości patelni, wymieszaj i poczekaj, aż masa ostygnie. Konieczne jest, aby nie był gorący, ale nadal ciepły - około 30 stopni.

9. W tym czasie ubij śmietanę w gęstą pianę.

10. Wlej połowę śmietany na patelnię do masy waniliowej, dobrze wymieszaj, dodaj pozostałą śmietanę, ponownie wymieszaj.

Bawarski krem jest gotowy! Teraz Można go używać do robienia ciast lub podawać na stole jako niezależny deser, dekorując według własnego gustu - jagodami, orzechami, startą czekoladą itp.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy