skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz żelatynę w wodzie. Postępuj zgodnie z zaleceniami zapisanymi na opakowaniu.
2. Przenieś żółtka do odpowiedniego pojemnika.
3. Dodaj połowę cukru do żółtek, dokładnie wymieszaj.
4. Wlej mleko i 150 ml śmietany do rondla, dodaj sól, pozostały cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
5. Wlej przegotowany płyn do miski na żółtka i cukier, cały czas mieszając.
6. Wlej wszystko z powrotem do rondla, umieść na kuchence i ponownie zagotuj. Zawartość rondla powinna zgęstnieć.
7. Zdejmij patelnię z ognia, włóż do niej cukier waniliowy, wymieszaj.
8. W łaźni wodnej rozpuść żelatynę, wlej ją do zawartości patelni, wymieszaj i poczekaj, aż masa ostygnie. Konieczne jest, aby nie był gorący, ale nadal ciepły - około 30 stopni.
9. W tym czasie ubij śmietanę w gęstą pianę.
10. Wlej połowę śmietany na patelnię do masy waniliowej, dobrze wymieszaj, dodaj pozostałą śmietanę, ponownie wymieszaj.
Bawarski krem jest gotowy! Teraz Można go używać do robienia ciast lub podawać na stole jako niezależny deser, dekorując według własnego gustu - jagodami, orzechami, startą czekoladą itp.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g