skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Ubij białka mikserem, aż powstanie gęsta piana.
2. I wlej ciepłą wodę do żółtek, wlej cukier, sól i dodaj drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Przesiej mąkę do powstałej mieszanki, zagniataj ciasto. Ciasto okazało się lepkie, dość gęste.
4. Teraz dodaj zmiękczone masło do ciasta, wymieszaj.
5. Następnie ułóż ubite białka w częściach do ciasta i kontynuuj mieszanie, mieszając w ten sposób wszystkie białka.
6. Teraz ciasto stało się płynne, ma podobną konsystencję do śmietany. Miskę ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu do proofingu. Powinno pasować.
7. Po około godzinie wlej ciasto do naczynia do pieczenia (może to być blacha do pieczenia z wysokim brzegiem). Forma jest wstępnie wyłożona pergaminem.
8. Pozostaw ciasto na kolejne pół godziny. Pozwól, aby zrobiło się trochę więcej. Następnie wysyłamy do piekarnika już nagrzanego do 160 stopni.
9. Piec ciasto, aż będzie całkowicie ugotowane. Aby to zrobić, przebij go drewnianym szpikulcem - jeśli wyjdzie suchy - jest gotowy. W każdym piekarniku czas pieczenia jest inny, zależy to od rodzaju piekarnika (gazowego,elektrycznego), indywidualnych cech. Kiedy ciasto stanie się rumiane, możesz sprawdzić gotowość.
10. Wlej cukier do rondla, wlej mleko, tutaj rozbijamy jajko. Wymieszaj krem, aż będzie gładki za pomocą ręcznej trzepaczki.
11. Wyślij patelnię do powolnego ognia. Ciągle mieszając doprowadzamy masę do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
12. Dodaj trochę waniliny do kremu, wymieszaj. Ochładzać. Aby krem ostygł szybciej, patelnię można umieścić w dużej misce z zimną wodą. Przyspieszy to proces.
13. Ubij masło, aż będzie puszyste, włóż do śmietany. Krem powinien mieć temperaturę pokojową.
14. Pokrój ciasto na dwie części. Rozłóż krem na Dolnym cieście, przykryj górną. Ciasto wysyłamy do lodówki. Jest to konieczne, aby krem zestalił się. Pozostaw ciasto na zimno na 8-10 godzin (możesz na noc).
możesz udekorować smakołyk według własnych upodobań: posyp cukrem pudrem lub udekoruj bitą Białką. Ale robimy to już przed podaniem.
ciesz się zdrowiem!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g