sałatka ze smażonymi krewetkami na Nowy Rok
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy żywność, obieramy krewetki, gotujemy jajka. Krewetki smażymy na oliwie z obu stron, powinny się lekko zarumienić, smażyć przez około 3-5 minut.
Krok 2:
Paluszki krabowe kroimy w drobną kostkę.
Krok 3:
Kroimy również ogórki.
Krok 4:
Oczyść jajka, oddziel białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce na sałacie.
Krok 6:
Dodaj majonez, krewetki.
Krok 7:
Serwujemy i podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g