ucho saury z puszki z ryżem

na początku możesz ugotować taką pyszną zupę-uchu. Kapary nie można w ogóle dodawać do zupy - wystarczy kwasowość, którą daje cytryna, ale mój mąż jest wielkim fanem tych małych marynowanych pąków kwiatowych. Dlatego, można powiedzieć, nie miałem wyboru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
30 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z saury w puszkach z ryżem, potrzebujemy: puszki saury w puszkach, ziemniaków, marchwi, ryżu, małego kawałka cytryny, kaparów (opcjonalnie, ale z nimi bardzo smacznie), ziele angielskie, papryka, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki również obrać i pokroić w cienkie półkola.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 1,5-1,7 litra wody na patelnię, włóż marchewki ziemniaczane i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować, usuwając pianę, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie rozgnieć Cyrusa wraz z płynem widelcem na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spłucz ryż i posortuj. Dodaj do zupy umyty ryż, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Gotuj jeszcze około 12 minut, aż ryż się ugotuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj saurę do zupy na patelnię i gotuj, mieszając, 2 minuty. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj plasterki cytryny, kapary do zupy i zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez 10-15 minut i wlej do talerzy.

rzadko gotuję z konserw, mimo że bardzo je kocham od dzieciństwa, zwłaszcza rybne. Nawet teraz puszka szprotów w pomidorach, saury lub szprocie odlatuje do mnie prawie wieczorem-wystarczy otworzyć i nie mogę przestać. Dobrze , że takie awarie zdarzają się rzadko. Chociaż w szprotach i saury węglowodany i tłuszcze są znacznie mniejsze niż w szprotach i są mniej niebezpieczne dla sylwetki niż ryby w oleju. Kolejną puszkę saury, postanowiłam jednak podzielić na całą rodzinę, a nie umieć spokojnie w samotności, póki nikt nie widzi. I w końcu postanowiłem zrobić taką zupę.

oprócz saury możesz użyć innych białych i czerwonych ryb w puszkach. Taka zupa z różowego łososia w puszkach, sardynele, będzie świetna. Jeśli kawałki ryby są już pocięte na małe kawałki, nie jest konieczne ich dodatkowe siekanie.

możesz również dodać małą całą cebulę na etapie gotowania ziemniaków, aby bulion był bogatszy w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy