dietetyczna zupa grzybowa z pieczarek

Prosty, ale bardzo interesujący niskokaloryczny przepis! Zupa grzybowa z pieczarek to świetna opcja na lunch dla tych, którzy wolą nie włączać mięsa do diety i utrzymywać zdrowy tryb życia poprzez spożywanie zdrowych produktów. Udane połączenie smaku i reprezentacyjny wygląd.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

aby maksymalnie uprościć i przyspieszyć proces gotowania, zacznijmy od przygotowania składników niezbędnych do zupy dietetycznej. Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, aby dostały się wszędzie i umyły główkę kapusty ze wszystkich stron. Wysuszyć na ruszcie lub położyć na ręczniku i pokroić. Staramy się pozostawić kwiatostany równe i piękne, rozmiar jest o jeden kęs, a pozostałe łodygi są cięte na mniejsze.

najlepsza opcja grzybów do tej zupy to pieczarki. Są dostępne w każdym supermarkecie lub na rynku, smaczne i całkowicie bezpieczne. Myjemy i suszymy pieczarki, a następnie kroimy w talerze, aby plasterek miał kształt grzyba. Tak więc w gotowej zupie będą wyglądać piękniej niż cokolwiek innego.

obierz cebulę, czosnek i marchewkę, umyj, wysusz i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Z łodygami selera postępujemy w ten sam sposób, myjemy i kroimy.

po przygotowaniu wszystkich potraw możesz zacząć gotować zupę, nie rozpraszając się niczym. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy olej rzepakowy (możemy zastąpić dowolnym innym roślinnym), dodajemy grzyby i dusimy na średnim ogniu. Proces trwa około 4-6 minut, na koniec dodaj sos sojowy, wymieszaj i rozłóż grzyby z patelni na talerzu.

w tym samym czasie ładujemy cebulę, marchewkę, łodygi brokułów, seler i czosnek na patelnię. Wymieszaj łopatką, dodaj bulion warzywny i wodę. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do etapu lekkiego wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

gdy warzywa będą gotowe, zmiel zawartość garnka w porach za pomocą blendera. Dodaj grzyby i różyczki brokułów do zupy, gotuj, aż te ostatnie będą miękkie, około 7 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj i wyłącz. Zupę należy podawać na gorąco natychmiast po ugotowaniu lub trzymając ją przez 10 minut pod pokrywką, aby lekko ostygła.

smacznego! Piękna figura!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy