skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pasztet, weź zieloną soczewicę, marchewkę, cebulę, masło i gałązki warzyw: koperek, pietruszkę, bazylię. Przygotowujemy wszystkie produkty zgodnie z listą, obieramy marchewkę i cebulę.
Krok 2:
Myjemy soczewicę, wkładamy do niej marchewki na patelnię i napełniamy wodą w ilości 2 szklanek wody na szklankę soczewicy. Gotuj soczewicę przez pół godziny, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotuj na małym ogniu, przykrywając pokrywką.
Krok 3:
Podczas gotowania soczewicy z marchewką przygotowujemy smażoną cebulę. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 4:
Smażyć cebulę na oleju roślinnym na patelni około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W procesie smażenia cebula jest solona. Powinien lekko się zrumienić i stać się przezroczysty.
Krok 5:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 6:
Po pół godzinie, gdy soczewica i marchewka zostaną ugotowane, a płyn zagotuje się z patelni, wyjmij patelnię z pieca i dodaj do niej masło i smażoną cebulę. Trochę więcej soli do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, aby masło się rozpuściło.
Krok 7:
Następnie zmiel mieszaninę blenderem lub kombajnem.
Krok 8:
To prawdziwy pasztet.
Krok 9:
Przenieś pasztet z soczewicy z marchewką do pojemnika i przechowuj w lodówce przez 3-4 dni, aż do zjedzenia.
Krok 10:
Rozłóż pasztet z soczewicy z marchewką na chlebie i podawaj kanapki na stole ze świeżymi warzywami i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g