pasztet z soczewicy z marchewką

świetny Pasztet dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Pasztet z soczewicy z marchewką jest bardzo podobny do wątroby. Jeśli ugotujesz go tylko na oleju roślinnym, bez masła, danie będzie ściśle Wegetariańskie.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 46 % 22 g
270 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pasztet, weź zieloną soczewicę, marchewkę, cebulę, masło i gałązki warzyw: koperek, pietruszkę, bazylię. Przygotowujemy wszystkie produkty zgodnie z listą, obieramy marchewkę i cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy soczewicę, wkładamy do niej marchewki na patelnię i napełniamy wodą w ilości 2 szklanek wody na szklankę soczewicy. Gotuj soczewicę przez pół godziny, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gotuj na małym ogniu, przykrywając pokrywką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania soczewicy z marchewką przygotowujemy smażoną cebulę. Cebulę kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym na patelni około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W procesie smażenia cebula jest solona. Powinien lekko się zrumienić i stać się przezroczysty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po pół godzinie, gdy soczewica i marchewka zostaną ugotowane, a płyn zagotuje się z patelni, wyjmij patelnię z pieca i dodaj do niej masło i smażoną cebulę. Trochę więcej soli do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką, aby masło się rozpuściło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmiel mieszaninę blenderem lub kombajnem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To prawdziwy pasztet.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś pasztet z soczewicy z marchewką do pojemnika i przechowuj w lodówce przez 3-4 dni, aż do zjedzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż pasztet z soczewicy z marchewką na chlebie i podawaj kanapki na stole ze świeżymi warzywami i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy