skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim potrzebujemy świeżych, aromatycznych pomidorów. Wybierz pomidory przede wszystkim ze względu na zapach: powinny silnie pachnieć pomidorami. Preferowane są owoce uprawiane w ziemi. Dobrze umyj pomidory, usuń łodygi.
Krok 2:
Zmiel pomidory razem ze skórą przez maszynę do mięsa. Możesz również użyć do tego celu WSZYSTKICH rodzajów blendera. Rozłóż masę na patelni z grubym dnem. Polecam właśnie takie naczynia, aby masa pomidorowa się nie przypaliła.
Krok 3:
Na średnim ogniu zagotuj masę pomidorową. W miarę gotowości utworzy się piana-należy ją usunąć. Możesz posolić masę pomidorową - w tym przypadku uwolni się jeszcze więcej płynu. Ale dodanie soli, czy nie, to tylko twoja decyzja. Możesz gotować zarówno z solą, jak i bez niej.
Krok 4:
Gotuj masę pomidorową na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Zagotuj go do pożądanego stopnia gęstości. Gotuj bez przykrycia, aby płyn odparował.
Krok 5:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15-20 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby słoik nie pękł, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut, a następnie spuść wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Nie wybieraj dużych słoików: takich, aby pasta wystarczyła na 1-2 razy.
Krok 6:
Wlej gorący kęs pomidora do wysterylizowanych słoików i zamknij szczelnie zakrętkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja takiego przedmiotu obrabianego nie jest wymagana, ale mimo to, pomimo faktu, że w sosie nie ma octu, jest on doskonale przechowywany w normalnych warunkach pokojowych. Smacznego!
przepis na pomidory przez maszynę do mięsa na zimę będzie szczególnie przydatny dla tych, którzy mają te same pomidory rosnące w ogrodach! Szykowny kęs okazuje się bez zmartwień i kłopotów. Nie marnuje się dużo czasu, produktów też. Jako składnik taki sos jest dobry do wszystkiego(dosłownie!). Jeśli spróbujesz go ugotować, a potem nie oderwiesz!
również taki kęs pomidora można zamrozić w porcjach silikonowych foremek i przechowywać w zamrażarce do czasu użycia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g