skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, pokrój na pół, drobno pokrój jedną część nożem i włóż do mięsa mielonego, a drugą posiekaj w blenderze, aż stanie się papkowaty.
2. Wlej olej roślinny na patelnię, rozłóż mięso mielone z cebulą, solą i pieprzem, smaż przez 5-6 minut.
3. Obierz ziemniaki, umyj, zetrzyj, przenieś na sito wraz z kleikiem cebulowym. Pod sitem zastępujemy patelnię lub inny pojemnik, aby nadmiar soku spłynął.
4. Obieramy ziemniaki w mundurkach, również trzy na tarce, łączymy z surową masą ziemniaczano-cebulową, solimy, mieszamy.
5. Podziel masę ziemniaczaną na małe porcje, używając wilgotnych rąk, uformuj z nich kulki.
6. Posyp powierzchnię roboczą skrobią, naciśnij każdą kulkę ziemniaczaną, tworząc ciasto, połóż na niej trochę mięsa mielonego i delikatnie zawiń.
7. Wlej wodę do rondla, sól, Wyślij do ognia, zagotuj. Ostrożnie opuść puste miejsca we wrzącej wodzie, gotuj przez 7 minut, wyjmij na naczynie łyżką cedzakową.
8. Smalec kroimy w drobną kostkę, obieramy cebulę, kroimy również w kostkę proporcjonalnie do smalcu.
9. Smaż smalec i cebulę na patelni, aż się zarumienią, następnie rozłóż śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, dodaj sól.
serwujemy CEPELINAI z sosem na stole, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g