CEPELINAI z Litwy

ciekawe danie kuchni litewskiej! Obfite i smaczne! CEPELINAI to nadziewane kluski ziemniaczane. Nadzienie może być z twarogu lub mięsa mielonego, danie w każdym razie okaże się wyjątkowe! Ciasto ziemniaczane nie jest dobrze uformowane, więc nie należy oczekiwać od niego elastyczności i elastyczności, ale za pomocą wilgotnych rąk całkiem możliwe jest uformowanie ciast.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 41 % 12 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Obierz cebulę, pokrój na pół, drobno pokrój jedną część nożem i włóż do mięsa mielonego, a drugą posiekaj w blenderze, aż stanie się papkowaty.

2. Wlej olej roślinny na patelnię, rozłóż mięso mielone z cebulą, solą i pieprzem, smaż przez 5-6 minut.

3. Obierz ziemniaki, umyj, zetrzyj, przenieś na sito wraz z kleikiem cebulowym. Pod sitem zastępujemy patelnię lub inny pojemnik, aby nadmiar soku spłynął.

4. Obieramy ziemniaki w mundurkach, również trzy na tarce, łączymy z surową masą ziemniaczano-cebulową, solimy, mieszamy.

5. Podziel masę ziemniaczaną na małe porcje, używając wilgotnych rąk, uformuj z nich kulki.

6. Posyp powierzchnię roboczą skrobią, naciśnij każdą kulkę ziemniaczaną, tworząc ciasto, połóż na niej trochę mięsa mielonego i delikatnie zawiń.

7. Wlej wodę do rondla, sól, Wyślij do ognia, zagotuj. Ostrożnie opuść puste miejsca we wrzącej wodzie, gotuj przez 7 minut, wyjmij na naczynie łyżką cedzakową.

8. Smalec kroimy w drobną kostkę, obieramy cebulę, kroimy również w kostkę proporcjonalnie do smalcu.

9. Smaż smalec i cebulę na patelni, aż się zarumienią, następnie rozłóż śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, dodaj sól.

serwujemy CEPELINAI z sosem na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy