skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie owsianki pszennej ma kilka tajemnic, a jednym z nich jest wybór zbóż. Aby uzyskać delikatną owsiankę, która będzie zarówno smaczna, jak i pięknie wyglądająca, musisz wybrać odpowiednie produkty. Doskonałą odmianą zbóż, z której okaże się właśnie takie danie, jest arnautka. Jest wykonany z pszenicy jarej i ma większe, grubsze mielenie w porównaniu z innymi odmianami. Ta kasza jest czysta, nie wymaga dodatkowego czasu na sortowanie i wielokrotne płukanie w celu usunięcia zanieczyszczeń.
proporcje są ważnym krokiem w przygotowaniu owsianki arnautka. Najbardziej niezawodnym sposobem jest odmierzenie wymaganej ilości zbóż na wadze kuchennej - w tym przypadku ryzyko błędu jest zminimalizowane.
Zważoną część płatków napełnij zimną wodą, wymieszaj łyżką i odcedź. Natychmiast po tym ponownie napełnij płatki zimną wodą, wymieszaj ręcznie. Jest to konieczne, aby skrobia zniknęła z owsianki - rozpuszcza się w wodzie białą zawiesiną. Nie zaleca się płukania w ciepłej wodzie, ponieważ to zimna woda lepiej wyciąga skrobię ze zbóż.
spłukane płatki są przenoszone do miski multicookera. Na tej samej wadze kuchennej mierzymy wymaganą ilość wody, napełniamy ją zbożem. Zamykamy pokrywkę i ustawiamy Multicooker w trybie "owsianka" lub "zboża", w zależności od modelu. Czas gotowania owsianki wynosi 30 minut, w tym czasie wchłonie całą wodę, ale pozostanie krucha i apetyczna. Jeśli owsianka została załadowana do multicookera wieczorem, wybierz program opóźnionego startu i ustaw krótszy czas - wystarczy 20 minut. Pod koniec procesu dodajemy masło, mieszamy je drewnianą, plastikową lub silikonową szpatułką. Nie używaj metalowych urządzeń, aby nie uszkodzić miski multicookera. Podawaj owsiankę do stołu na gorąco.
pyszne śniadanie! Miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g