owsianka arnautka w powolnej kuchence

pyszna i delikatna owsianka na wodzie na śniadanie! Prosty przepis! Owsianka arnautka w powolnej kuchence to świetna opcja na pyszne, satysfakcjonujące i zdrowe śniadanie. Gotowanie w powolnej kuchence pozwala załadować płatki do miski wieczorem, wybrać program opóźnionego startu i uzyskać pyszne śniadanie na przebudzenie. Owsianka przygotowana według tego przepisu okazuje się szczególnie smaczna-jak z pieca.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 74 % 23 g
131 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

gotowanie owsianki pszennej ma kilka tajemnic, a jednym z nich jest wybór zbóż. Aby uzyskać delikatną owsiankę, która będzie zarówno smaczna, jak i pięknie wyglądająca, musisz wybrać odpowiednie produkty. Doskonałą odmianą zbóż, z której okaże się właśnie takie danie, jest arnautka. Jest wykonany z pszenicy jarej i ma większe, grubsze mielenie w porównaniu z innymi odmianami. Ta kasza jest czysta, nie wymaga dodatkowego czasu na sortowanie i wielokrotne płukanie w celu usunięcia zanieczyszczeń.

proporcje są ważnym krokiem w przygotowaniu owsianki arnautka. Najbardziej niezawodnym sposobem jest odmierzenie wymaganej ilości zbóż na wadze kuchennej - w tym przypadku ryzyko błędu jest zminimalizowane.

Zważoną część płatków napełnij zimną wodą, wymieszaj łyżką i odcedź. Natychmiast po tym ponownie napełnij płatki zimną wodą, wymieszaj ręcznie. Jest to konieczne, aby skrobia zniknęła z owsianki - rozpuszcza się w wodzie białą zawiesiną. Nie zaleca się płukania w ciepłej wodzie, ponieważ to zimna woda lepiej wyciąga skrobię ze zbóż.

spłukane płatki są przenoszone do miski multicookera. Na tej samej wadze kuchennej mierzymy wymaganą ilość wody, napełniamy ją zbożem. Zamykamy pokrywkę i ustawiamy Multicooker w trybie "owsianka" lub "zboża", w zależności od modelu. Czas gotowania owsianki wynosi 30 minut, w tym czasie wchłonie całą wodę, ale pozostanie krucha i apetyczna. Jeśli owsianka została załadowana do multicookera wieczorem, wybierz program opóźnionego startu i ustaw krótszy czas - wystarczy 20 minut. Pod koniec procesu dodajemy masło, mieszamy je drewnianą, plastikową lub silikonową szpatułką. Nie używaj metalowych urządzeń, aby nie uszkodzić miski multicookera. Podawaj owsiankę do stołu na gorąco.

pyszne śniadanie! Miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy