chuda zupa jarzynowa z pomidorami we własnym soku i kuskusem

pomidorowy, jasny, wegański, zdrowy i niesamowicie pyszny! Bezmięsną zupę warzywną można przygotować w dni Wielkiego Postu na bulionie warzywnym lub zwykłej wodzie. Przygotowuje się szybko, a wynik jest niesamowity, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
33 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować chudą zupę jarzynową? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Umieść bulion na kuchence. W momencie gotowania wyślij ziemniaki i kuskus na patelnię, zmniejsz płomień pod patelnią do nieco poniżej średniej. Sól do smaku i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 10-15 minut (w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj smażenie. Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewkę w kostkę. Marchewki można również zetrzeć. Zrób to, co jest dla ciebie wygodniejsze i bardziej znane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem. Podsmaż cebulę i marchewkę do pożądanego stopnia. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pomidory na patelnię we własnym soku. Jeśli pomidory są zbyt duże, posiekaj je nożem lub widelcem (pomidory w puszkach są zwykle miękkie, więc widelec zmiażdży się bez większych trudności). Jeśli pomidory i sok są kwaśne, dodaj szczyptę cukru na patelnię, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak. Wyślij posiekany czosnek do smażenia pomidorów i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez około 5-10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, wyślij liść laurowy i usmaż na patelni. Wymieszaj, spróbuj ponownie na soli, w razie potrzeby dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj drobno posiekane świeże zioła do gotowej zupy. Może to być koperek, pietruszka i zielona młoda cebula. Zdejmij patelnię z ognia, odstaw na chwilę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe! Można podawać!

do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa, warzyw lub wziąć zwykłą wodę, okaże się nie mniej smaczny.  

zaoferuj świeżą śmietanę i ziele angielskie do miski zupy. 

zupa ma wyraźny smak pomidora. Ilość pomidorów we własnym soku można dowolnie zmniejszyć.

weź pod uwagę, że kuskus bardzo pęcznieje podczas gotowania i nawet jeśli na początku gotowania zupa wydaje się płynna, pod koniec gotowania będzie dość gęsta. Jak wybrać kuskus i lepiej go ugotować, przeczytaj artykuł o kuskusie .



smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy