skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować chudą zupę jarzynową? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania zupy.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Umyj wszystkie warzywa i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Umieść bulion na kuchence. W momencie gotowania wyślij ziemniaki i kuskus na patelnię, zmniejsz płomień pod patelnią do nieco poniżej średniej. Sól do smaku i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 10-15 minut (w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków).
Krok 4:
W tym czasie przygotuj smażenie. Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewkę w kostkę. Marchewki można również zetrzeć. Zrób to, co jest dla ciebie wygodniejsze i bardziej znane.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem. Podsmaż cebulę i marchewkę do pożądanego stopnia. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 6:
Wlej pomidory na patelnię we własnym soku. Jeśli pomidory są zbyt duże, posiekaj je nożem lub widelcem (pomidory w puszkach są zwykle miękkie, więc widelec zmiażdży się bez większych trudności). Jeśli pomidory i sok są kwaśne, dodaj szczyptę cukru na patelnię, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak. Wyślij posiekany czosnek do smażenia pomidorów i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez około 5-10 minut.
Krok 7:
Gdy ziemniaki będą gotowe, wyślij liść laurowy i usmaż na patelni. Wymieszaj, spróbuj ponownie na soli, w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 8:
Dodaj drobno posiekane świeże zioła do gotowej zupy. Może to być koperek, pietruszka i zielona młoda cebula. Zdejmij patelnię z ognia, odstaw na chwilę.
Krok 9:
Gotowe! Można podawać!
do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego bulionu: kurczaka, mięsa, warzyw lub wziąć zwykłą wodę, okaże się nie mniej smaczny.
zaoferuj świeżą śmietanę i ziele angielskie do miski zupy.
zupa ma wyraźny smak pomidora. Ilość pomidorów we własnym soku można dowolnie zmniejszyć.
weź pod uwagę, że kuskus bardzo pęcznieje podczas gotowania i nawet jeśli na początku gotowania zupa wydaje się płynna, pod koniec gotowania będzie dość gęsta. Jak wybrać kuskus i lepiej go ugotować, przeczytaj artykuł o kuskusie .
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g