skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania kremu użyjemy dokładnie takich proporcji, jak podane w kompozycji. Jeśli potrzebujesz większej ilości kremu, po prostu zwiększ ilość składników 2-3 razy.
więc...
weź zimne świeże jajka i oddziel białka od żółtek. Nie potrzebujemy żółtek. Będziemy pracować z białkami.
w suchym, czystym i beztłuszczowym naczyniu do ubijania dodaj schłodzone białka. Ubijaj je z dużą prędkością miksera, aż będą gęste, stabilne szczyty.
połącz wodę i cukier osobno w tym samym czasie. Podpal i podgrzej. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie syropu, aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Podczas gotowania dodaj trochę kwasu cytrynowego do syropu. Jednocześnie krem nie będzie słodko słodki i nie będzie kandyzowany. Kwas cytrynowy służy w kremie jako środek konserwujący, dzięki czemu wydłuża się okres przydatności do spożycia kremu białkowego.
następnie powoli, cienkim strumieniem, wstrzyknij gorący syrop do ubitych białek. W takim przypadku nie przestawaj ubijać. Cały krem ubijaj jeszcze przez kilka minut. Masa stanie się błyszcząca, bujna i błyszcząca. W takim przypadku krem ostygnie.
kiedy krem zaczął pozostawiać wyraźne kontury, możesz przestać bić.
Krem do dekorowania ciast jest gotowy! Użyj go do dekoracji ciasta kwiatami, liśćmi, falami i innymi różnymi wzorami. W razie potrzeby krem można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi. Aby to zrobić, dodaj kilka kropli barwnika do kremu i trochę krem ubij, aby kolory były równomiernie rozłożone, a krem stał się równomiernie zabarwiony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g