język wołowy w sosie śmietanowym

wykwintne danie z języka godne świątecznego stołu! Duszony język w aksamitnym sosie z grzybami i śmietaną to prawdziwy przysmak o delikatnym smaku. Proces gotowania trwa dość długo, ale wynik jest tego wart. Delikatne mięso rozpływa się w ustach, a sos nadaje smak nie tylko jemu, ale także dodatkowi.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 11 % 1 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 30 min

gotowanie języka wołowego nie jest trudne, jedyny haczyk w czasie, ponieważ Proces jest dość długi. Zaczynamy od umycia języka i włożenia go do rondla. Napełnij zimną wodą, aby całkowicie przykryła mięso i gotuj na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez kilka minut, usuwając pianę. Wyłącz, wlej powstały bulion do zlewu, nie będzie nam przydatny. Garnek i sam język są dobrze spłukiwane pod bieżącą wodą.

ponownie załaduj język na patelnię, wlej wodę na dwa palce u góry, dodaj liść laurowy, mielony pieprz i sól. Obierz czosnek i połowę cebuli, posiekaj na duże kawałki, Wyślij do języka. Przykryj pokrywką i umieść na dużym ogniu.

gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gaś język przez 4 godziny. W tym czasie wystarczy monitorować ilość wody, w razie potrzeby dodając ją, aby język i warzywa były całkowicie pokryte.

gdy język jest ugotowany, będzie delikatny i miękki, wyjmij go z bulionu. Pozostały płyn jest filtrowany przez sito, aby pozbyć się cebuli, czosnku i liści laurowych. Rosół będzie podstawą sosu, będzie potrzebował około 500 ml.

pozwól językowi leżeć na stole przez około 45 minut, w tym czasie powinien dobrze ostygnąć, a następnie wysłać do lodówki. Na gorąco język jest bardzo delikatny i praca z nim będzie niewygodna, czekamy na całkowite ochłodzenie.

po 2 godzinach wyjmujemy język z lodówki i usuwamy z niego skórę. Można to zrobić nożem, rękami lub obieraczką do warzyw. Pokrój język na plastry o grubości około 1,2 cm.

w głębokim talerzu łączymy bulion, Pozostałe pole gotowania języka i śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.

grzyby do przygotowania sosu można wziąć dowolne, odpowiednie są zarówno grzyby leśne, jak i zawsze dostępne. Myjemy, suszymy grzyby i kroimy je w plasterki. Na patelni z grubym dnem roztop masło, dodaj grzyby i smaż na złoty kolor.

podczas smażenia grzybów obierz i drobno posiekaj drugą połowę cebuli. Przenieś smażone grzyby na talerz i załaduj cebulę na patelnię, smaż do miękkości.

dodaj posiekany język do cebuli, ciągle mieszając, smaż przez 1-3 minuty. Wlać bulion ze śmietaną, wymieszać .doprowadzić do wrzenia. Dodaj smażone grzyby, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż język będzie miękki. Zwykle proces gaszenia trwa 45 minut.

gdy język jest już gotowy, dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje i natychmiast podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy