skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie języka wołowego nie jest trudne, jedyny haczyk w czasie, ponieważ Proces jest dość długi. Zaczynamy od umycia języka i włożenia go do rondla. Napełnij zimną wodą, aby całkowicie przykryła mięso i gotuj na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować przez kilka minut, usuwając pianę. Wyłącz, wlej powstały bulion do zlewu, nie będzie nam przydatny. Garnek i sam język są dobrze spłukiwane pod bieżącą wodą.
ponownie załaduj język na patelnię, wlej wodę na dwa palce u góry, dodaj liść laurowy, mielony pieprz i sól. Obierz czosnek i połowę cebuli, posiekaj na duże kawałki, Wyślij do języka. Przykryj pokrywką i umieść na dużym ogniu.
gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gaś język przez 4 godziny. W tym czasie wystarczy monitorować ilość wody, w razie potrzeby dodając ją, aby język i warzywa były całkowicie pokryte.
gdy język jest ugotowany, będzie delikatny i miękki, wyjmij go z bulionu. Pozostały płyn jest filtrowany przez sito, aby pozbyć się cebuli, czosnku i liści laurowych. Rosół będzie podstawą sosu, będzie potrzebował około 500 ml.
pozwól językowi leżeć na stole przez około 45 minut, w tym czasie powinien dobrze ostygnąć, a następnie wysłać do lodówki. Na gorąco język jest bardzo delikatny i praca z nim będzie niewygodna, czekamy na całkowite ochłodzenie.
po 2 godzinach wyjmujemy język z lodówki i usuwamy z niego skórę. Można to zrobić nożem, rękami lub obieraczką do warzyw. Pokrój język na plastry o grubości około 1,2 cm.
w głębokim talerzu łączymy bulion, Pozostałe pole gotowania języka i śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka.
grzyby do przygotowania sosu można wziąć dowolne, odpowiednie są zarówno grzyby leśne, jak i zawsze dostępne. Myjemy, suszymy grzyby i kroimy je w plasterki. Na patelni z grubym dnem roztop masło, dodaj grzyby i smaż na złoty kolor.
podczas smażenia grzybów obierz i drobno posiekaj drugą połowę cebuli. Przenieś smażone grzyby na talerz i załaduj cebulę na patelnię, smaż do miękkości.
dodaj posiekany język do cebuli, ciągle mieszając, smaż przez 1-3 minuty. Wlać bulion ze śmietaną, wymieszać .doprowadzić do wrzenia. Dodaj smażone grzyby, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż język będzie miękki. Zwykle proces gaszenia trwa 45 minut.
gdy język jest już gotowy, dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje i natychmiast podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g