Sałatka z brokułów paluszki krabowe jajko i majonez

satysfakcjonujące i zdrowe! Świetny zrównoważony smak! Sałatka z brokułami, paluszkami krabowymi i jajkiem mile cię zaskoczy. Można go doprawić domowym majonezem, kwaśną śmietaną, jogurtem lub olejem roślinnym z musztardą i cytryną. Idealna i łatwa opcja dietetycznego obiadu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 33 % 6 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z brokułów, jajek i paluszków krabowych? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Brokuły można stosować zarówno mrożone, jak i świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj jajka. Wyślij je do rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień do umiarkowanego i gotować jajka przez 10-12 minut. Odcedź wrzącą wodę i całkowicie ostudź jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrozić paluszki krabowe w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spłucz brokuły. Rozłóż kapustę na małe kwiatostany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj brokuły w lekko osolonej wodzie przez 2 do 5 minut. Nie prześwietlaj kapusty na kuchence, w przeciwnym razie stanie się miękka i zamieni się w owsiankę. Jeśli używasz brokułów z zamrażarki, ugotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotową kapustę do durszlaka, ostudź, a następnie wyślij do głębokiej salaterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone jajka obrać ze skorupek i pokroić losowo średniej wielkości. Pokroiłam w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jajka do kapusty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój paluszki krabowe w cienkie plasterki lub małe kostki, jak chcesz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij je do salaterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj majonez i pieprz mielony. W razie potrzeby posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami. Ile dodać majonezu? Ilość zależy całkowicie od preferencji smakowych. Nie lubię, gdy w sałatkach jest za dużo majonezu, więc zawsze dodaję go do minimum.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem dokładnie wymieszaj sałatkę, posmakuj. Jeśli brakuje ci soli, dodaj sól. Sałatka jest gotowa, możesz podać!

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy