skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z brokułów, jajek i paluszków krabowych? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Brokuły można stosować zarówno mrożone, jak i świeże.
Krok 2:
Najpierw ugotuj jajka. Wyślij je do rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień do umiarkowanego i gotować jajka przez 10-12 minut. Odcedź wrzącą wodę i całkowicie ostudź jajka.
Krok 3:
Rozmrozić paluszki krabowe w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Spłucz brokuły. Rozłóż kapustę na małe kwiatostany.
Krok 5:
Gotuj brokuły w lekko osolonej wodzie przez 2 do 5 minut. Nie prześwietlaj kapusty na kuchence, w przeciwnym razie stanie się miękka i zamieni się w owsiankę. Jeśli używasz brokułów z zamrażarki, ugotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 6:
Włóż gotową kapustę do durszlaka, ostudź, a następnie wyślij do głębokiej salaterki.
Krok 7:
Schłodzone jajka obrać ze skorupek i pokroić losowo średniej wielkości. Pokroiłam w drobną kostkę.
Krok 8:
Dodaj jajka do kapusty.
Krok 9:
Pokrój paluszki krabowe w cienkie plasterki lub małe kostki, jak chcesz.
Krok 10:
Wyślij je do salaterki.
Krok 11:
Dodaj majonez i pieprz mielony. W razie potrzeby posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami. Ile dodać majonezu? Ilość zależy całkowicie od preferencji smakowych. Nie lubię, gdy w sałatkach jest za dużo majonezu, więc zawsze dodaję go do minimum.
Krok 12:
Przed podaniem dokładnie wymieszaj sałatkę, posmakuj. Jeśli brakuje ci soli, dodaj sól. Sałatka jest gotowa, możesz podać!
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g