skład / składniki
metoda gotowania
na każdą osobę czasami znajduje nostalgię. Nostalgia za dzieciństwem, za rodziną. Jest też nostalgia za kuchnią babci lub mamy. Tutaj sytuacja nie jest beznadziejna-możesz zdobyć Stary notatnik z przepisami, przejrzeć i ugotować ulubione danie z dzieciństwa. Ten przepis opisuje metodę przygotowania jednego z takich nostalgicznych potraw. Mięso mielone na wermiszel najlepiej przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, aby mieć 100% pewności co do jego jakości.
1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Danie będzie smaczniejsze, jeśli weźmiesz wysokiej jakości makaron. Najlepiej przygotowany z pszenicy durum.
2. Gotowy wermiszel wrzucamy do durszlaka, zastępujemy pod strumieniem zimnej wody. To zatrzyma proces gotowania i zapobiegnie sklejaniu się.
3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż cebulę i czosnek na patelni, wlej olej roślinny. Wysyłamy patelnię do ognia.
4. Smaż cebulę z czosnkiem przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Następnie rozłóż mięso mielone, zmiażdż je szpatułką, aby uzyskać małe kawałki. Smażyć przez 10-12 minut, mieszając.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Rozgrzej się na ogniu przez 2 minuty. Wlej 100 mililitrów gorącej wody, soli i pieprzu do smaku. Dusić przez 5 minut.
6. Po upływie określonego czasu włóż makaron na patelnię. Gotujemy wszystko razem przez kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g