wermiszel granatowy

przygotuj makaron na obiad! Bardzo udane danie! Wermiszel granatowy to dla wielu znane danie z dzieciństwa. Przygotowanie go nie jest trudne, a także możesz dokonać własnych korekt. Na przykład wzbogać danie oprócz czarnego mielonego pieprzu mieszanką suchych przypraw. Możesz smażyć mięso mielone na dowolnym oleju roślinnym do smaku. Nadaje się zarówno Słonecznik, jak i oliwka lub kukurydza. Będzie też pyszne, jeśli posypasz danie startym parmezanem. Ale to wszystko, jak mówią, według własnego uznania. Nawet bez korekt danie okazuje się pyszne!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 43 % 23 g
295 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

na każdą osobę czasami znajduje nostalgię. Nostalgia za dzieciństwem, za rodziną. Jest też nostalgia za kuchnią babci lub mamy. Tutaj sytuacja nie jest beznadziejna-możesz zdobyć Stary notatnik z przepisami, przejrzeć i ugotować ulubione danie z dzieciństwa. Ten przepis opisuje metodę przygotowania jednego z takich nostalgicznych potraw. Mięso mielone na wermiszel najlepiej przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, aby mieć 100% pewności co do jego jakości.

1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Danie będzie smaczniejsze, jeśli weźmiesz wysokiej jakości makaron. Najlepiej przygotowany z pszenicy durum.

2. Gotowy wermiszel wrzucamy do durszlaka, zastępujemy pod strumieniem zimnej wody. To zatrzyma proces gotowania i zapobiegnie sklejaniu się.

3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż cebulę i czosnek na patelni, wlej olej roślinny. Wysyłamy patelnię do ognia.

4. Smaż cebulę z czosnkiem przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Następnie rozłóż mięso mielone, zmiażdż je szpatułką, aby uzyskać małe kawałki. Smażyć przez 10-12 minut, mieszając.

5. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Rozgrzej się na ogniu przez 2 minuty. Wlej 100 mililitrów gorącej wody, soli i pieprzu do smaku. Dusić przez 5 minut.

6. Po upływie określonego czasu włóż makaron na patelnię. Gotujemy wszystko razem przez kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy