Sałatka wołowa z jabłkami

obfita sałatka z gotowanej wołowiny i jabłek z jajkami i serem. Wołowina na sałatkę jest wstępnie ugotowana i schłodzona. Gotuj mięso przez dwie godziny. Wziąłem wołowinę z kością - bardzo opłacalna opcja - i bulion na barszcz i mięso na sałatkę. Jabłka powinny być bez wyraźnego smaku i aromatu, niezbyt słodkie i kwaśne, gęste. Proponuję przygotować taką sałatkę z jabłkami odmiany ligold. Sałatka okazuje się bardzo smaczna.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 11 % 3 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty na sałatkę zgodnie z listą, gotujemy wołowinę z wyprzedzeniem, a także musimy ugotować jajka. Jabłka są lepsze niż odmiany zimowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowaną wołowinę kroimy na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka i jajka na twardo obieramy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponieważ rozłożymy sałatkę warstwami, użyjemy dzielonych boków. Kładziemy boki na płaskim naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj jabłka w paski lub paski, najwygodniej jest użyć specjalnej tarki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż jedno jabłko na talerzu z pierwszą warstwą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj warstwę jabłka majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż posiekaną wołowinę na pierwszej warstwie jabłek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nałóż majonez na warstwę mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drugie jabłko pokrojone w paski na warstwie mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie nałóż majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz zetrzyj jajka na grubej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tarte jajka układamy w Czwartej Warstwie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj warstwę startych jajek pozostałym majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj kolendrę i bazylię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp warstwę jajka posiekanymi ziołami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż starty ser na zieleniach ostatnią warstwą sałatki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz pozostaje usunąć boki z sałatki, lepiej je rozpiąć, aby nie zakłócać warstw.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A ostatnim akcentem jest dekoracja sałatki-kiszone ogórki kroimy w plasterki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż koła kiszonego ogórka i kilka gałązek zieleni na powierzchni sałatki. Sałatka wołowa z jabłkami jest gotowa, można ją natychmiast przenieść na stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy