domowa marmolada z czarnej porzeczki

jasny, piękny, ze zwykłych produktów, rozpływa się w ustach! Domowa marmolada z czarnej porzeczki jest przygotowywana z agaru. Jest znacznie zdrowszy i bardziej naturalny niż to, co jest sprzedawane w sklepie. A jeśli dodasz inne jagody do porzeczek, uzyskasz ciekawy i przyjemny smak.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 38 g
146 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową marmoladę z czarnej porzeczki? Przygotuj jedzenie. Porzeczki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek posortuj jagody, usuwając gałązki, liście i małe zanieczyszczenia. Dobrze spłucz w kilku wodach i osusz, spuszczając nadmiar wody przez durszlak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść jagody w głębokim pojemniku, w którym wygodnie będzie pracować za pomocą blendera zanurzeniowego. Dobrze zmiel jagody, aż będą gładkie. Alternatywnie możesz użyć stacjonarnego blendera, rozdrabniacza lub maszynki do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przelej przecier jagodowy na patelnię, przykryj cukrem i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Ciągle mieszając, aby dobrze rozpuścić cukier, doprowadzić masę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed użyciem agaru należy dokładnie zapoznać się z instrukcją na opakowaniu. Ponieważ może być inny, konieczne jest wskazanie niezbędnych proporcji jagód i agaru. Podczas gotowania porzeczek podgrzej trochę wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca) i napełnij ją wymaganą ilością agaru. Pozostaw do spęcznienia przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej spuchnięty agar agarowy do garnka z porzeczkami i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Gotuj, mieszając, aby zapobiec przypaleniu agaru przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw powstałą masę na 10-20 minut do ostygnięcia. Następnie wlej go do formy. Możesz użyć dowolnej formy-szklanej, emaliowanej, silikonowej. Jeśli to drugie, po prostu wlej do niego ciepłą marmoladę. Jeśli z innego materiału, przykryj spód i ściany folią spożywczą, aby wygodnie było usunąć zamrożoną marmoladę. Pozostaw na około godzinę w chłodnym miejscu. Im dłużej Marmolada stoi, tym gęstsza i smaczniejsza będzie. Zostawiam na noc.

pokrój gotową marmoladę na porcje. Polecam spróbować najpierw, gdy będzie gotowy. Ponieważ smak jagód może się bardzo różnić, może okazać się zbyt słodki lub zbyt kwaśny. Następnie posyp marmoladę płatkami kokosowymi lub cukrem.

Marmolada posypana kokosem dobrze zachowuje swój kształt. Ale cukier sprawia, że jest mokry. Dlatego posyp cukrem marmoladę tuż przed podaniem.

dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy