Sałatka z buraczkami marchewka i rodzynkami klasyczna

Oryginalny, pikantny, piękny, wykonany z prostych produktów! Sałatka kochanka z burakami, marchewką i rodzynkami to przepis, który już stał się klasyczny. Połączenie słodyczy warzyw z suszonymi owocami i pikantności sera z czosnkiem nie pozostawi nikogo obojętnym. Sałatka jest przygotowywana bardzo szybko z dostępnych składników.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 29 % 9 g
202 kcal
IG: 13 / 25 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę z burakami, marchewką i rodzynkami? Przygotuj jedzenie. Warzywa wybieraj średniej wielkości, aby ważyły mniej więcej tyle samo (marchew i buraki). Weź ser naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Rodzynki - bez pestek, orzechy - już obrane. Majonez możesz zrobić sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce. Radzę to średnie-na dużej sałatce okaże się szorstkie, na małej zbyt puree. Jeśli marchewki są bardzo soczyste, wyciśnij trochę soku, w przeciwnym razie gotowa sałatka może "pływać". Przenieś marchewki do osobnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na tej samej średniej tarce. Umieść go również w osobnej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki na sałatkę są gotowane. Jak gotować buraki? Dobrze umyj warzywa korzeniowe, włóż je do rondla, zalej zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj buraki przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić warzywo. Schłodzić gotowe buraki i obrać. Zetrzyj go na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj rodzynki. Jak gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rodzynki do miski z marchewką. Włóż do niego dwie łyżki majonezu, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę do miski z serem. Dodaj majonez (2 łyżki), wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostałe dwie łyżki majonezu włożyć do buraków, wymieszać. Ogólnie rzecz biorąc, ilość majonezu można regulować w zależności od soczystości powstałych składników. Na przykład dodałem więcej do sera, mniej do buraków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kochankę sałatkową układa się warstwami, można w salaterce, można na talerzu za pomocą pierścienia. W pierwszej warstwie ułóż marchewki z rodzynkami. Ubij go łyżką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie połóż warstwę sera, również ubij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnia warstwa to buraki. W niektórych przepisach orzechy są dodawane do warstwy buraków, postanowiłem po prostu ułożyć je na sałatce. Zobacz według własnych upodobań.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drobno posiekaj orzechy nożem. Możesz je lekko wysuszyć na suchej patelni — orzechy staną się bardziej aromatyczne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp orzechami wierzch sałatki. Uwolnij go z pierścienia i podawaj. Sałatka nie potrzebuje czasu na impregnację, ponieważ warstwy nie są pokryte majonezem, ale są z nim mieszane. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy