skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z burakami, marchewką i rodzynkami? Przygotuj jedzenie. Warzywa wybieraj średniej wielkości, aby ważyły mniej więcej tyle samo (marchew i buraki). Weź ser naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Rodzynki - bez pestek, orzechy - już obrane. Majonez możesz zrobić sam.
Krok 2:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce. Radzę to średnie-na dużej sałatce okaże się szorstkie, na małej zbyt puree. Jeśli marchewki są bardzo soczyste, wyciśnij trochę soku, w przeciwnym razie gotowa sałatka może "pływać". Przenieś marchewki do osobnej miski.
Krok 3:
Zetrzyj ser na tej samej średniej tarce. Umieść go również w osobnej misce.
Krok 4:
Buraki na sałatkę są gotowane. Jak gotować buraki? Dobrze umyj warzywa korzeniowe, włóż je do rondla, zalej zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj buraki przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości. Sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić warzywo. Schłodzić gotowe buraki i obrać. Zetrzyj go na średniej tarce.
Krok 5:
Przygotuj rodzynki. Jak gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki.
Krok 6:
Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 7:
Dodaj rodzynki do miski z marchewką. Włóż do niego dwie łyżki majonezu, wymieszaj.
Krok 8:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę do miski z serem. Dodaj majonez (2 łyżki), wymieszaj.
Krok 9:
Pozostałe dwie łyżki majonezu włożyć do buraków, wymieszać. Ogólnie rzecz biorąc, ilość majonezu można regulować w zależności od soczystości powstałych składników. Na przykład dodałem więcej do sera, mniej do buraków.
Krok 10:
Kochankę sałatkową układa się warstwami, można w salaterce, można na talerzu za pomocą pierścienia. W pierwszej warstwie ułóż marchewki z rodzynkami. Ubij go łyżką.
Krok 11:
Następnie połóż warstwę sera, również ubij.
Krok 12:
Ostatnia warstwa to buraki. W niektórych przepisach orzechy są dodawane do warstwy buraków, postanowiłem po prostu ułożyć je na sałatce. Zobacz według własnych upodobań.
Krok 13:
Drobno posiekaj orzechy nożem. Możesz je lekko wysuszyć na suchej patelni — orzechy staną się bardziej aromatyczne.
Krok 14:
Posyp orzechami wierzch sałatki. Uwolnij go z pierścienia i podawaj. Sałatka nie potrzebuje czasu na impregnację, ponieważ warstwy nie są pokryte majonezem, ale są z nim mieszane. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g