fińskie placki ziemniaczane w piekarniku

pyszne wypieki popularne w Finlandii! Spróbuj! Fińskie placki ziemniaczane w piekarniku to wspaniały sposób na pozbycie się przypadkowo pozostawionych tłuczonych ziemniaków ze świątecznego stołu i rozpieszczanie krewnych niezwykłym daniem. Takie ciastka są doskonałą alternatywą dla chleba i wspaniałą przekąską. Możesz zabrać ze sobą kilka pachnących produktów do pracy, a na pewno koledzy nie będą mogli się oprzeć i błagać o przynajmniej kawałek.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
66 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 9 min

przygotowanie takich tortilli jest szybkie i łatwe. Na początek ugotuj obrane ziemniaki w słonej wodzie. Odcedź bulion i zamień ziemniaki w puree i ostudź. Dodaj jajko i ulubione przyprawy. Tutaj możesz znacznie urozmaicić danie, a oprócz tradycyjnej soli i czarnego pieprzu dodaj przyprawy, które są ukochane przez rodzinę. Jeśli przypadkowo masz tłuczone ziemniaki w lodówce, możesz ich użyć zamiast gotować specjalnie.

dodaj mąkę pszenną do masy ziemniaczanej w małych porcjach. Nie zwiększamy jego ilości powyżej określonej normy, w przeciwnym razie produkty będą sztywne, gumowe, a apetyt zostanie zepsuty.

jeśli gotowe ciasto nadal przykleja się do rąk, lepiej posmarować je olejem roślinnym lub użyć łyżki do krojenia.

odkurz stół mąką i uformuj kilka kulek (ich liczba zależy od pożądanego rozmiaru samego ciasta) średnio 6-7 gotowych ciastek ziemniaczanych. Każdą porcję obficie zwiń w mąkę i zwiń w naleśnik za pomocą wałka do ciasta. Jeśli chcesz szybko ugotować, po prostu klepnij dłonią.

przenosimy ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i często nakłuwamy widelcem, aby nie tworzyły się bąbelki. Pieczemy fińskie ciasta w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na złoty kolor(10-15 minut). Następnie posmaruj je masłem.

podawaj gotowe złote placki ziemniaczane z wszelkiego rodzaju dodatkami (kawior rybny, owoce morza, grzyby, śmietana twarogowa) lub z różnymi sosami (kwaśna śmietana, pomidor, ser). Takie ciasta dobrze nadają się jako dodatek do pierwszych dań, do gulaszu lub ryb. Można je zabrać do pracy lub szkoły jako obfitą i smaczną przekąskę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy