skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie takich tortilli jest szybkie i łatwe. Na początek ugotuj obrane ziemniaki w słonej wodzie. Odcedź bulion i zamień ziemniaki w puree i ostudź. Dodaj jajko i ulubione przyprawy. Tutaj możesz znacznie urozmaicić danie, a oprócz tradycyjnej soli i czarnego pieprzu dodaj przyprawy, które są ukochane przez rodzinę. Jeśli przypadkowo masz tłuczone ziemniaki w lodówce, możesz ich użyć zamiast gotować specjalnie.
dodaj mąkę pszenną do masy ziemniaczanej w małych porcjach. Nie zwiększamy jego ilości powyżej określonej normy, w przeciwnym razie produkty będą sztywne, gumowe, a apetyt zostanie zepsuty.
jeśli gotowe ciasto nadal przykleja się do rąk, lepiej posmarować je olejem roślinnym lub użyć łyżki do krojenia.
odkurz stół mąką i uformuj kilka kulek (ich liczba zależy od pożądanego rozmiaru samego ciasta) średnio 6-7 gotowych ciastek ziemniaczanych. Każdą porcję obficie zwiń w mąkę i zwiń w naleśnik za pomocą wałka do ciasta. Jeśli chcesz szybko ugotować, po prostu klepnij dłonią.
przenosimy ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i często nakłuwamy widelcem, aby nie tworzyły się bąbelki. Pieczemy fińskie ciasta w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na złoty kolor(10-15 minut). Następnie posmaruj je masłem.
podawaj gotowe złote placki ziemniaczane z wszelkiego rodzaju dodatkami (kawior rybny, owoce morza, grzyby, śmietana twarogowa) lub z różnymi sosami (kwaśna śmietana, pomidor, ser). Takie ciasta dobrze nadają się jako dodatek do pierwszych dań, do gulaszu lub ryb. Można je zabrać do pracy lub szkoły jako obfitą i smaczną przekąskę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g