marynowane grzyby na zimę

bardzo smaczna, aromatyczna i delikatna przekąska z grzybów! Grzyby to grzyby kochane przez wielu. Mówią, że pod względem odżywczym nie są gorsze od mięsa z kurczaka. Z nich można przygotować wiele potraw i preparatów na zimę, w tym marynować.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Po zebraniu lepiej nie pozostawiać grzybów przez długi czas, natychmiast przystąpić do ich marynowania. Lepiej jest zbierać małe grzyby, nie tylko będą pięknie "siedzieć" w słoikach, uważa się, że szkodliwe substancje gromadzą się w dużych dojrzałych grzybach, więc małe są bardziej przydatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby, oczyść je z robaków, gruzu, pokrój duże czapki. Możesz namoczyć grzyby w osolonej wodzie, pozostawiając je na kilka godzin. W takim przypadku wszystkie owady ukryte w grzybach wynurzą się, grzyby lepiej się umyją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grzyby po namoczeniu ponownie myjemy i wkładamy do emaliowanej patelni, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, spuścić wodę, umyć grzyby i włożyć z powrotem do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimną wodę do innego rondla. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki, sól. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej grzyby do rondla wrzącą marynatą, dodaj umytą zieleninę koperkową, zmniejsz ogień do minimum i gotuj grzyby przez 20 minut. Następnie wlej kwas octowy, gotuj marynatę i gotuj grzyby przez kilka minut. Wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania grzybów przygotujemy słoiki do przygotowania. Myjemy i sterylizujemy słoiki w jeden z wygodnych sposobów. Zawsze używam sterylizacji słoików w piekarniku, szybko okazuje się, że jest dużo sterylnych słoików. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie w zimnym piekarniku, ustawiamy temperaturę na 150 stopni i trzymamy w piekarniku przez około 15 minut (objętość 0,5 l).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby układamy w sterylnych słoikach, zalewamy je marynatą pozostałą w rondlu do ramion słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy w rondlu z wodą, przez 10 minut słoiki o pojemności 0,5 l.zwijamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zimą marynowane grzyby można podawać na stole jako niezależną przekąskę (bardzo smaczną z olejem roślinnym i zieloną cebulą) lub wykorzystać do przygotowania sałatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy