skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę mozaikową z paluszkami krabowymi? Składnik. Wcześniej ugotuj jajka.
Krok 2:
Pokrój jeden paluszek krabowy ukośnie na 8 plasterków – służy do dekoracji sałatki. Resztę pokrój w kostkę w przypadkowej kolejności.
Krok 3:
Słodka papryka jest również pokrojona w kostkę. Lepiej jest użyć czerwonej papryki dla kontrastu i jasności koloru sałatki, ale jeśli nie, możesz również użyć zielonej, nie wpłynie to na smak.
Krok 4:
Pokrój ogórki w kostkę, posiekaj szczypiorek i koperek. Zostaw około 1 łyżki zielonej cebuli. łyżka do dekoracji sałatki.
Krok 5:
Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
Krok 6:
Otwórz puszkę słodkiej kukurydzy w puszkach, spuść płyn. Pozostaw jedną łyżkę kukurydzy do dekoracji, resztę do sałatki.
Krok 7:
Umieść wszystkie składniki na talerzu i wymieszaj z majonezem.
Krok 8:
Sałatka mozaika z paluszkami krabowymi włóż do salaterki lub naczynia ze zjeżdżalnią. Zacznij dekorować. Lekko Zaakceptuj wysokość zjeżdżalni, połóż łyżkę kukurydzy. Po czterech stronach ułóż plasterki paluszków krabowych, a między nimi zieloną cebulę i koperek, lekko dociskając do sałatki.
Krok 9:
Pyszna i orzeźwiająca sałatka mozaikowa z paluszkami krabowymi jest gotowa! Smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g