zupa dyniowa puree z dyni z roztopionym serem

bardzo delikatna, aromatyczna i pyszna puree z dyni! Dynia to zdrowe warzywo bogate w wiele witamin, z którego można przygotować ogromną liczbę różnych potraw: zupy, gorące, ciasta, a nawet desery. Dynia łączy się z wieloma innymi warzywami i potrawami. Tworzy pyszne zupy puree, w których można łączyć różne składniki. Szczególnie interesujący w smaku jest puree z dyni z roztopionym serem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 52 % 11 g
92 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na zupę puree z dyni według listy. Myjemy dynię, myjemy, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Zimą do gotowania takiej zupy można użyć mrożonej dyni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dynię i ziemniaki do rondla, wlej wodę i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Aby zupa była jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna, można ją przygotować nie na zwykłej wodzie, ale na bulionie mięsnym. Jeśli dynia jest bardzo miękka, a ziemniaki twarde, lepiej gotować warzywa osobno, aby dynia nie gotowała się szybko i nie zamieniła się w owsiankę, a ziemniaki pozostały twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Uwolnij ząbki czosnku z filmu i pokrój w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kawałek masła na patelni, włącz ogień, pozwól mu się stopić. Na oleju kładziemy ugotowaną cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć warzywa na średnim ogniu, aż się zarumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażenie warzyw wysyłamy na patelnię z dynią i ziemniakami, gotujemy je razem przez około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ser topiony, aby szybciej się stopił, lepiej trochę zamrozić w zamrażarce i zetrzeć na grubej tarce. Ser topiony należy stosować naturalny, dobrej jakości. Tarty ser wkładamy do garnka z zupą. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku, dla aromatu możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut. Wyłącz ogień. Usuń liście laurowe i ziarna pieprzu z bulionu. Przebijamy zupę blenderem, aż zamieni się w puree. Odstawiamy zupę na chwilę pod pokrywką i podajemy do stołu. Aby zupa z dyni była jeszcze delikatniejsza w smaku, można ją doprawić kwaśną śmietaną lub śmietaną. Zupa jest bardzo smaczna ze świeżymi ziołami i grzankami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy