skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zupę puree z dyni według listy. Myjemy dynię, myjemy, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Zimą do gotowania takiej zupy można użyć mrożonej dyni.
Krok 2:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3:
Włóż dynię i ziemniaki do rondla, wlej wodę i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Aby zupa była jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna, można ją przygotować nie na zwykłej wodzie, ale na bulionie mięsnym. Jeśli dynia jest bardzo miękka, a ziemniaki twarde, lepiej gotować warzywa osobno, aby dynia nie gotowała się szybko i nie zamieniła się w owsiankę, a ziemniaki pozostały twarde.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Uwolnij ząbki czosnku z filmu i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 6:
Umieść kawałek masła na patelni, włącz ogień, pozwól mu się stopić. Na oleju kładziemy ugotowaną cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć warzywa na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Krok 7:
Smażenie warzyw wysyłamy na patelnię z dynią i ziemniakami, gotujemy je razem przez około 5 minut.
Krok 8:
Ser topiony, aby szybciej się stopił, lepiej trochę zamrozić w zamrażarce i zetrzeć na grubej tarce. Ser topiony należy stosować naturalny, dobrej jakości. Tarty ser wkładamy do garnka z zupą. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku, dla aromatu możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 9:
Gotuj zupę przez kolejne 5-7 minut. Wyłącz ogień. Usuń liście laurowe i ziarna pieprzu z bulionu. Przebijamy zupę blenderem, aż zamieni się w puree. Odstawiamy zupę na chwilę pod pokrywką i podajemy do stołu. Aby zupa z dyni była jeszcze delikatniejsza w smaku, można ją doprawić kwaśną śmietaną lub śmietaną. Zupa jest bardzo smaczna ze świeżymi ziołami i grzankami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g