skład / składniki
metoda gotowania
1.Przygotuj wszystkie produkty. Knele są przygotowywane z filetów z dowolnej ryby, w tym przepisie stosuje się mintaja. Filety należy rozmrozić, wycisnąć wodę i pokroić na kawałki.
2.Włóż miąższ białego chleba do miski, dodaj śmietanę i pozostaw na kilka minut. Następnie wymieszaj łyżką.
3.Aby przygotować mięso mielone, potrzebujesz blendera lub maszynki do mięsa. Wygodniej jest użyć pierwszej opcji, ponieważ produkty nie muszą być ładowane kilka razy, są ubijane w misce. Zmiel filety rybne z chlebem w blenderze.
4.Następnie rozbij surowe jajko do całkowitej masy, zmiel nożami, aż będzie gładkie.
5.Opłucz zieloną cebulę wodą, posiekaj nożem. Obierz czosnek, opłucz w wodzie. Przełóż ząbek czosnku przez prasę. Do mięsa mielonego dodaj zioła i czosnek, sól i czarny pieprz, mieszaj, aż będzie gładka.
6.Wlej wodę do patelni lub rondla, dodaj niewielką ilość soli, możesz również użyć czarnego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Połóż łyżką quelles, woda powinna przykryć je do połowy, zmniejsz ogień. Po 5 minutach Odwróć quelles na drugą stronę i gotuj w wodzie przez kolejne 5 minut. Podawaj na gorąco z sosem śmietanowym i drobno posiekanymi ziołami, quenelle dobrze komponują się z piklami.Smacznego!
quenelle można również dusić, na przykład w sosie pomidorowym. Ryba w tej formie spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Oprócz przystawki ziemniaczanej quenelle można jeść z makaronem, kaszą jaglaną i kaszą gryczaną. Jeśli nagle mięso mielone okaże się płynne, możesz dodać trochę mąki pszennej. Szczególnie konsystencja mięsa mielonego jest odczuwalna podczas gotowania. Jeśli produkty rozpadną się, musisz zagęścić masę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g