Knele rybne

delikatne i aromatyczne kotlety z filetów rybnych! Knele rybne są gotowane w wodzie, a nie smażone na oleju roślinnym. Dlatego okazuje się zdrowe i smaczne danie, możesz bezpiecznie użyć przepisu na jedzenie dla dzieci. Wskazane jest moczenie chleba w śmietanie, ale odpowiednie jest również mleko lub kefir. Takie placki rybne są przygotowywane w gorącej wodzie. A do stołu można je podawać z sosem pomidorowym, kwaśnym lub musztardowym. Ziemniaki gotowane w piekarniku lub na patelni świetnie nadają się jako dodatek.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
123 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1.Przygotuj wszystkie produkty. Knele są przygotowywane z filetów z dowolnej ryby, w tym przepisie stosuje się mintaja. Filety należy rozmrozić, wycisnąć wodę i pokroić na kawałki.
2.Włóż miąższ białego chleba do miski, dodaj śmietanę i pozostaw na kilka minut. Następnie wymieszaj łyżką.
3.Aby przygotować mięso mielone, potrzebujesz blendera lub maszynki do mięsa. Wygodniej jest użyć pierwszej opcji, ponieważ produkty nie muszą być ładowane kilka razy, są ubijane w misce. Zmiel filety rybne z chlebem w blenderze.
4.Następnie rozbij surowe jajko do całkowitej masy, zmiel nożami, aż będzie gładkie.
5.Opłucz zieloną cebulę wodą, posiekaj nożem. Obierz czosnek, opłucz w wodzie. Przełóż ząbek czosnku przez prasę. Do mięsa mielonego dodaj zioła i czosnek, sól i czarny pieprz, mieszaj, aż będzie gładka.
6.Wlej wodę do patelni lub rondla, dodaj niewielką ilość soli, możesz również użyć czarnego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Połóż łyżką quelles, woda powinna przykryć je do połowy, zmniejsz ogień. Po 5 minutach Odwróć quelles na drugą stronę i gotuj w wodzie przez kolejne 5 minut. Podawaj na gorąco z sosem śmietanowym i drobno posiekanymi ziołami, quenelle dobrze komponują się z piklami.Smacznego!

quenelle można również dusić, na przykład w sosie pomidorowym. Ryba w tej formie spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Oprócz przystawki ziemniaczanej quenelle można jeść z makaronem, kaszą jaglaną i kaszą gryczaną. Jeśli nagle mięso mielone okaże się płynne, możesz dodać trochę mąki pszennej. Szczególnie konsystencja mięsa mielonego jest odczuwalna podczas gotowania. Jeśli produkty rozpadną się, musisz zagęścić masę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy