skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie składników. Do przygotowania tej sałatki można również użyć orzeszków piniowych, nadadzą jej przyjemny smak. Ale nawet bez nich sałatka okazuje się smaczna, a nawet delikatniejsza. Miękka odmiana koziego sera nadaje sałatce delikatności. Oliwa z oliwek i ocet balsamiczny nadają potrawie szczególny przyjemny smak i aromat, a te składniki usuwają specyficzny smak buraków.
umyj buraki i gotuj w wodzie, aż będą całkowicie ugotowane. Ale możesz po prostu upiec go w folii w piekarniku. Dzięki drugiej metodzie przetwarzania buraki zachowają maksimum składników odżywczych i będą bardziej soczyste i słodkie.
schładzamy buraki, obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na talerzu.
posyp miękkim kozim serem na wierzchu, posyp posiekaną natką pietruszki (nadaje również przyjemny smak sałatce, możesz użyć sałaty lub innych ziół do smaku).
wlej ocet balsamiczny do osobnej miski.
w occie balsamicznym rozpuść sól i cukier, dodaj oliwę z oliwek. Lekko ubij widelcem. Posyp powstałą mieszanką zawartość talerza. Sos można przygotować według własnych upodobań. Smak sosu jest interesujący, jeśli dodasz kilka kropli soku z cytryny do tej kompozycji.
sałatkę można trochę schłodzić w lodówce i podać. Ale lepiej nie odkładać czasu serwowania dania na stół przez długi czas, ponieważ aromat sosu szybko zniknie, a smak sałatki pogorszy się.
sałatka może być podawana jako samodzielne danie lub jako przekąska na gorąco. Sałatka z burakami i kozim serem zajmie godne miejsce na świątecznym stole pomimo prostoty składników i sposobu przygotowania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Kozi ser - 290 kcal/100g