Sałatka konwalia z paluszkami krabowymi

piękna świąteczna sałatka z pewnością będzie atrakcją Twojego stołu! Soczysta, delikatna sałatka o jasnym smaku i dekoracji na świąteczny stół! Goście będą zachwyceni!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 73 % 29 g
węglowodany 10 % 4 g
258 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak zrobić sałatkę Konwaliową z paluszkami krabowymi? Najpierw przygotuj wszystkie składniki, a następnie ułóż sałatkę warstwa po warstwie.

więc trzeba:

1. Jajka ugotować, obrać ze skorupy, oddzielić białka i zetrzeć na średniej tarce. Spośród nich połowę białka jednego jajka należy pozostawić do dekoracji.
2. Zetrzyj ogórki na średniej tarce i pozwól sokowi spłynąć.
3. Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce.
4. Drobno posiekaj pory, wymieszaj z cukrem, wlej trochę wrzącej wody. Po pięciu minutach spuść wodę, lekko chwyć i wyciśnij z wilgoci.
5. Zetrzyj żółtka i wymieszaj z łyżeczką 0,5. drobno posiekany koperek.
6. Tuż przed złożeniem sałatki zetrzyj mrożone paluszki krabowe i lody masło na średniej tarce.

następnie ułóż warstwy na salaterce:

1 warstwa-starte białka jaj;
2-ser topiony;
3-masło;
4-ogórek;
5-por;
6-paluszki krabowe (część odłóż na bok sałatki);
7-żółtka.

wszystkie warstwy oprócz ostatniej muszą być pokryte majonezem.

boki sałaty lekko spłaszcz i udekoruj paluszkami krabowymi zmieszanymi z 0,5 łyżeczki drobno posiekanego koperku.

Wytnij liście konwalii nożyczkami z liści pora i kwiaty z białka jaja. Zetrzyj resztki białka na drobnej tarce i wymieszaj z sokiem z czerwonej kapusty - z tego ciasta uformujemy niezapominajki.

udekoruj sałatkę jak na zdjęciu lub jak dusza zapragnie!

Wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy