skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę Konwaliową z paluszkami krabowymi? Najpierw przygotuj wszystkie składniki, a następnie ułóż sałatkę warstwa po warstwie.
więc trzeba:
1. Jajka ugotować, obrać ze skorupy, oddzielić białka i zetrzeć na średniej tarce. Spośród nich połowę białka jednego jajka należy pozostawić do dekoracji.
2. Zetrzyj ogórki na średniej tarce i pozwól sokowi spłynąć.
3. Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce.
4. Drobno posiekaj pory, wymieszaj z cukrem, wlej trochę wrzącej wody. Po pięciu minutach spuść wodę, lekko chwyć i wyciśnij z wilgoci.
5. Zetrzyj żółtka i wymieszaj z łyżeczką 0,5. drobno posiekany koperek.
6. Tuż przed złożeniem sałatki zetrzyj mrożone paluszki krabowe i lody masło na średniej tarce.
następnie ułóż warstwy na salaterce:
1 warstwa-starte białka jaj;
2-ser topiony;
3-masło;
4-ogórek;
5-por;
6-paluszki krabowe (część odłóż na bok sałatki);
7-żółtka.
wszystkie warstwy oprócz ostatniej muszą być pokryte majonezem.
boki sałaty lekko spłaszcz i udekoruj paluszkami krabowymi zmieszanymi z 0,5 łyżeczki drobno posiekanego koperku.
Wytnij liście konwalii nożyczkami z liści pora i kwiaty z białka jaja. Zetrzyj resztki białka na drobnej tarce i wymieszaj z sokiem z czerwonej kapusty - z tego ciasta uformujemy niezapominajki.
udekoruj sałatkę jak na zdjęciu lub jak dusza zapragnie!
Wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g