makaron z sosem serowym

delikatny makaron z pikantnym sosem serowym! Wyśmienite danie! Makaron z sosem serowym to klasyczne włoskie danie, którego przygotowanie zajmuje tylko 20 minut. Świetna okazja, aby zadowolić rodzinę wyśmienitą kolacją, nie obciążając się zbytnio po dniu pracy. Pyszne i piękne!
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

zagotuj wodę, dodaj sól i załaduj fettuccine. Ugotuj makaron do gotowości, ale nie rozgotuj, powinny pozostać gęste i nie gotować. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka i spłukujemy dużą ilością zimnej wody, aby się nie sklejały.

obierz cebulę i czosnek, umyj i wysusz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przepuszczamy przez prasę. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło, ale nie pozwól mu się przypalić. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię, smaż na złoty kolor. Nie rób zbyt silnego ognia, ciągle mieszaj, cebula nie powinna się palić, może to zepsuć cały smak gotowego dania.

gdy warzywa są smażone, zdejmij z ognia, dodaj ser śmietankowy, mleko i mieszaj, aż będą całkowicie gładkie. Natychmiast wlej Sherry, starty parmezan, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy lub zioła, ale smak potrawy jest bogaty i pełny, więc różnorodność przypraw nie jest mile widziana.

Przywróć patelnię do ognia, wymieszaj i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Kiedy SOS zaczął bulgotać, zwracamy uwagę na jego konsystencję. Płyn powoli odparowuje, pozwalając sosowi wystarczająco zgęstnieć. Gdy osiągnie pożądaną gęstość i konsystencję podobną do śmietany, dodaj fettuccine na patelnię.

natychmiast wyłącz ogień, makaron jest w pełni gotowy i nie potrzebuje dodatkowego gotowania, nawet w sosie. Dobrze wymieszaj makaron z sosem szpatułką, aby był pokryty sosem ze wszystkich stron. Rozłóż makaron na talerzach, udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulą i podawaj. To danie zasługuje nie tylko na zwykłą rodzinną kolację, ale jest całkiem odpowiednie na nagłą wizytę gości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Fettuccine - 280   kcal/100g

Podobne przepisy