skład / składniki
metoda gotowania
zagotuj wodę, dodaj sól i załaduj fettuccine. Ugotuj makaron do gotowości, ale nie rozgotuj, powinny pozostać gęste i nie gotować. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka i spłukujemy dużą ilością zimnej wody, aby się nie sklejały.
obierz cebulę i czosnek, umyj i wysusz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przepuszczamy przez prasę. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło, ale nie pozwól mu się przypalić. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię, smaż na złoty kolor. Nie rób zbyt silnego ognia, ciągle mieszaj, cebula nie powinna się palić, może to zepsuć cały smak gotowego dania.
gdy warzywa są smażone, zdejmij z ognia, dodaj ser śmietankowy, mleko i mieszaj, aż będą całkowicie gładkie. Natychmiast wlej Sherry, starty parmezan, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy lub zioła, ale smak potrawy jest bogaty i pełny, więc różnorodność przypraw nie jest mile widziana.
Przywróć patelnię do ognia, wymieszaj i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Kiedy SOS zaczął bulgotać, zwracamy uwagę na jego konsystencję. Płyn powoli odparowuje, pozwalając sosowi wystarczająco zgęstnieć. Gdy osiągnie pożądaną gęstość i konsystencję podobną do śmietany, dodaj fettuccine na patelnię.
natychmiast wyłącz ogień, makaron jest w pełni gotowy i nie potrzebuje dodatkowego gotowania, nawet w sosie. Dobrze wymieszaj makaron z sosem szpatułką, aby był pokryty sosem ze wszystkich stron. Rozłóż makaron na talerzach, udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulą i podawaj. To danie zasługuje nie tylko na zwykłą rodzinną kolację, ale jest całkiem odpowiednie na nagłą wizytę gości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g