skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam zupy w postaci gęstej, bogatej zupy z roślin strączkowych. Proponuję uzupełnić swoje książki kucharskie o kolejną zupę z tej kategorii.
zupa Fasolada jest godnym przedstawicielem tradycyjnej kuchni greckiej. Zupa jest zrobiona z fasoli i warzyw, bez zawartości mięsa. Dzięki bogatej zawartości przydatnych elementów jest dobry w okresie postu i dla osób, które przestrzegają zdrowej diety.
biała fasola musi zostać posortowana, Usuń złą fasolę, jeśli się pojawi. Następnie spłucz i zalej wodą. Aby rozpocząć zupę rano, wygodnie jest to zrobić wieczorem.
rano spuszczamy wodę, w której znajdowała się fasola. Wlej fasolę do rondla wymaganą ilością wody zgodnie z przepisem, przykryj pokrywką. Po ugotowaniu zmniejszamy ogień, aby woda nie odparowała. Sól nie musi być dodawana, może sprawić, że fasola będzie twarda.
po 30 minutach dodaj marchewki pokrojone na duże kawałki.
paprykę kroimy na dowolne kawałki i podążamy za marchewką do rondla. Jeśli masz dużą paprykę, weź połowę.
przygotuj sos pomidorowy do zupy. Cebulę i seler kroimy na małe kawałki. Smażyć na oliwie z oliwek na małym ogniu.
W tym czasie usuwamy skórkę z pomidora, zalewając wrzącą wodą. Pokrój na małe kawałki.
gdy cebula zacznie się złocić, dodaj pokrojone pomidory na patelnię. Podczas mieszania powinny wypuścić sok i zamienić się w papkę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj.
po 5 minutach opatrunek jest gotowy i wysyłamy go na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
teraz zupę można posolić i doprawić ulubionymi przyprawami. Z przypraw dobrze jest używać suchych pachnących ziół i czarnego pieprzu.
Fasolada musi spróbować. Jeśli nie ma wystarczającej ilości kwasu, musisz dodać trochę octu, ale nie więcej niż łyżkę stołową.
zupa Fasolada jest podawana na ciepło lub na zimno, doprawiona świeżymi ziołami. Wspaniały, bogaty smak dodaje zupie świeżego chleba.
zupa Fasolada to całkiem satysfakcjonujący lunch. Pomimo braku mięsa mężczyźni bardzo go lubią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g