skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj łuski cebuli i wrzuć je do durszlaka. Gdy woda spłynie, połóż połowę łuski na dnie patelni.
2. W razie potrzeby pokrój policzek na porcje i ułóż na skórkach cebuli.
3. Obierz połowę czosnku. Zmiażdż goździki i grubo posiekaj, połóż na policzku. Dodaj przyprawy (z wyjątkiem mielonego pieprzu) i sól.
4. Na wierzch ułóż pozostałe łuski.
5. Napełnij wodą. Podpal i zagotuj. Przykryj i gotuj przez 1 godzinę. Następnie zdejmij z ognia i pozwól całkowicie ostygnąć w marynacie.
6. Wyjmij policzek z wody, osusz, natrzyj czosnkiem i mielonym pieprzem, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Niech stwardnieje.
miłego!
P. S. wieprzowina o dowolnej jakości i zawartości tłuszczu nadaje się do tego przepisu. Całkowicie chuda wieprzowina w łuskach cebuli świetnie nadaje się do kanapek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g
- Policzek wieprzowy - 494 kcal/100g