Mus waniliowy do ciasta
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie musu nie będzie wielkim wysiłkiem:
- wlej cukier, sól i skrobię do miski, wymieszaj;
- wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia;
- do gorącego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę suchych składników, ciągle mieszając;
- gotuj masę, aż zgęstnieje, mieszaj i nie gotuj;
- zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i cukier waniliowy, mieszaj, aż będzie gładka.
gotowy krem powinien łatwo spaść z łyżki, być gęsty o gładkiej konsystencji.
pyszne ciasto dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g