Mus waniliowy do ciasta

idealne rozwiązanie na ciasto! Spróbuj gotować! . Mus waniliowy do ciasta to perfekcja smaku! Delikatny, jedwabisty, lekki, doskonale uzupełni ciasto biszkoptowe. Ten mus może być również podawany jako deser, uzupełniony owocami lub czekoladą.
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 77 % 30 g
198 kcal
IG: 42 / 6 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotowanie musu nie będzie wielkim wysiłkiem:

- wlej cukier, sól i skrobię do miski, wymieszaj;

- wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia;

- do gorącego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę suchych składników, ciągle mieszając;

- gotuj masę, aż zgęstnieje, mieszaj i nie gotuj;

- zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i cukier waniliowy, mieszaj, aż będzie gładka.

gotowy krem powinien łatwo spaść z łyżki, być gęsty o gładkiej konsystencji.

pyszne ciasto dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy