skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem z ogórkiem i serem? Ugotuj jajka. Zalej je wodą, zagotuj i gotuj we wrzącej wodzie przez 7 do 9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę i spłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą. Następnie osusz suszone śliwki papierową serwetką, aby usunąć nadmiar wilgoci. I pokrój go na małe kawałki.
Krok 2:
Filet z kurczaka gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 30 minut. Następnie schłodzić mięso i drobno posiekać.
Krok 3:
W przygotowanej salaterce, na dnie, ułóż pierwszą warstwę posiekanego mięsa z kurczaka. Posmaruj warstwę odrobiną majonezu.
Krok 4:
Umyj świeży ogórek, odetnij ogony i pokrój w drobną kostkę. Ułóż pokrojony ogórek drugą warstwą w salaterce. Również trochę posmaruj majonezem.
Krok 5:
Obierz schłodzone jajka i zetrzyj natychmiast do salaterki na grubej tarce. Dociśnij je lekko dłonią i posmaruj majonezem.
Krok 6:
Następnie ułóż warstwę gotowanych na parze suszonych śliwek. I dodaj trochę majonezu.
Krok 7:
Ostatnią warstwą będzie ser. Zetrzyj go na drobnej tarce na całej powierzchni sałatki. Lekko spłaszcz i dociśnij.
Krok 8:
Włóż gotową sałatkę przynajmniej na 1 godzinę do lodówki, aby warstwy nasyciły się nawzajem aromatami. Smacznego!
sałatki z dodatkiem suszonych śliwek zawsze są pyszne. W końcu to suszone śliwki nadają całemu smakowi sałatki trochę pikanterii i łatwej słodyczy. Ta kombinacja może nie wszystkim się spodobać. Ale w naszej rodzinie jest dość popularny.
nawiasem mówiąc, kurczaka do sałatki można używać nie tylko gotowanego. Smak sałatki tylko zyska na wędzonym kurczaku.
w obecności gotowanego mięsa przygotowanie takiej sałatki nie będzie trudne. Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego możesz go ugotować zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół.
sałatka będzie świetnie wyglądać również w porcji.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g