Sałatka z kurczakiem z ogórkiem i serem

pyszna i bardzo delikatna sałatka na święta! Taka sałatka okazuje się niezwykle delikatna i smaczna. Obecność mięsa z kurczaka sprawia, że sałatka jest dość satysfakcjonująca, ale ogórek nadaje sałatce świeżość i lekkość. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 23 % 8 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem z ogórkiem i serem? Ugotuj jajka. Zalej je wodą, zagotuj i gotuj we wrzącej wodzie przez 7 do 9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę i spłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą. Następnie osusz suszone śliwki papierową serwetką, aby usunąć nadmiar wilgoci. I pokrój go na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 30 minut. Następnie schłodzić mięso i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przygotowanej salaterce, na dnie, ułóż pierwszą warstwę posiekanego mięsa z kurczaka. Posmaruj warstwę odrobiną majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeży ogórek, odetnij ogony i pokrój w drobną kostkę. Ułóż pokrojony ogórek drugą warstwą w salaterce. Również trochę posmaruj majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone jajka i zetrzyj natychmiast do salaterki na grubej tarce. Dociśnij je lekko dłonią i posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż warstwę gotowanych na parze suszonych śliwek. I dodaj trochę majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą będzie ser. Zetrzyj go na drobnej tarce na całej powierzchni sałatki. Lekko spłaszcz i dociśnij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gotową sałatkę przynajmniej na 1 godzinę do lodówki, aby warstwy nasyciły się nawzajem aromatami. Smacznego!

sałatki z dodatkiem suszonych śliwek zawsze są pyszne. W końcu to suszone śliwki nadają całemu smakowi sałatki trochę pikanterii i łatwej słodyczy. Ta kombinacja może nie wszystkim się spodobać. Ale w naszej rodzinie jest dość popularny.
nawiasem mówiąc, kurczaka do sałatki można używać nie tylko gotowanego. Smak sałatki tylko zyska na wędzonym kurczaku.
w obecności gotowanego mięsa przygotowanie takiej sałatki nie będzie trudne. Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego możesz go ugotować zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół.
sałatka będzie świetnie wyglądać również w porcji.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy