skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to pyszne indyjskie danie, potrzebujesz rondla z grubym dnem lub dużej i głębokiej patelni. Możesz z powodzeniem użyć kotła lub kaczątka.
przed rozpoczęciem gotowania przygotowujemy składniki, które tego wymagają, a mianowicie:
- obierz cebulę i czosnek z łuski, po czym pokrój cebulę w małe kostki i drobno posiekaj czosnek;
- dobrze umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w małe kostki;
- myjemy i obieramy kawałek imbiru, po czym trzy na tarce lub drobno posiekamy;
- myj ryż Basmati ciepłą wodą (dobrze sprawdzi się również ryż jaśminowy), myj ryż, aż woda będzie czysta;
- mycie pod bieżącą wodą;
- odmierz odpowiednią ilość przypraw.
więc zaczynamy gotować. Kładziemy patelnię na ogniu, ciepło jest średnie. Włóż olej kokosowy do rondla i podgrzej go. Następnie wlej nasiona gorczycy i kminku do oleju i smaż je, aż nasiona gorczycy zaczną pękać. W czasie zajmuje to około 1-2 minut. Cały czas mieszamy nasiona. Następnie rozłóż przygotowaną cebulę, marchewkę, imbir i czosnek. Gotujemy wszystko razem przez 5 minut, często mieszając, uważając, aby warzywa i przyprawy się nie przypaliły.
gdy minie określony czas, dodaj sól, wlej kurkumę, zmielone goździki, zmielony czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Przyprawy powinny dobrze pokryć wszystkie warzywa. Po rozprowadzeniu umytego ryżu i fasoli mung, wymieszaniu i napełnieniu bulionem i wodą. Ponownie mieszamy, doprowadzamy masę do wrzenia i zmniejszamy ciepło do minimum.
przykryj patelnię pokrywką i gotuj kichri przez 15 minut. Otwieramy patelnię i sprawdzamy obecność płynu. Jeśli w tym momencie w ogóle go nie ma, wlewamy około pół szklanki wody i wszystko przeszkadzamy. Jeśli jest wystarczająco dużo wody, po prostu zamknij pokrywkę i kontynuuj gotowanie. Gotuj kichri przez kolejne 5 minut.
teraz sprawdzamy ryż i mung pod kątem gotowości. Jeśli są delikatne i miękkie, danie jest gotowe. Wydaje się, że jest zbyt rzadki, pozostaw kichri na małym ogniu z otwartą pokrywką na 2-3 minuty. Jeśli danie wydaje się zbyt gęste, możesz wlać kolejne pół szklanki gorącej wody, wymieszać i wyłączyć ogień. Konsystencja kichri zależy od osobistych preferencji.
smakujemy kichri, w razie potrzeby dodajemy sól. Gotowe danie podajemy na gorąco, uzupełniając w razie potrzeby olejem chili i świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub koperkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal / 100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Mash - 300 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g