Kichri z Mash

zarówno smaczne, jak i zdrowe! Przygotuj zdrowe jedzenie dla rodziny! Kichri z Mash to pyszne i pożywne danie indyjskie. Jego osobliwością jest duża liczba przypraw, które na początku są smażone w oleju roślinnym, nadając mu cały swój aromat.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 68 % 13 g
82 kcal
IG: 15 / 54 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby przygotować to pyszne indyjskie danie, potrzebujesz rondla z grubym dnem lub dużej i głębokiej patelni. Możesz z powodzeniem użyć kotła lub kaczątka.

przed rozpoczęciem gotowania przygotowujemy składniki, które tego wymagają, a mianowicie:

- obierz cebulę i czosnek z łuski, po czym pokrój cebulę w małe kostki i drobno posiekaj czosnek;

- dobrze umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w małe kostki;

- myjemy i obieramy kawałek imbiru, po czym trzy na tarce lub drobno posiekamy;

- myj ryż Basmati ciepłą wodą (dobrze sprawdzi się również ryż jaśminowy), myj ryż, aż woda będzie czysta;

- mycie pod bieżącą wodą;

- odmierz odpowiednią ilość przypraw.

więc zaczynamy gotować. Kładziemy patelnię na ogniu, ciepło jest średnie. Włóż olej kokosowy do rondla i podgrzej go. Następnie wlej nasiona gorczycy i kminku do oleju i smaż je, aż nasiona gorczycy zaczną pękać. W czasie zajmuje to około 1-2 minut. Cały czas mieszamy nasiona. Następnie rozłóż przygotowaną cebulę, marchewkę, imbir i czosnek. Gotujemy wszystko razem przez 5 minut, często mieszając, uważając, aby warzywa i przyprawy się nie przypaliły.

gdy minie określony czas, dodaj sól, wlej kurkumę, zmielone goździki, zmielony czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Przyprawy powinny dobrze pokryć wszystkie warzywa. Po rozprowadzeniu umytego ryżu i fasoli mung, wymieszaniu i napełnieniu bulionem i wodą. Ponownie mieszamy, doprowadzamy masę do wrzenia i zmniejszamy ciepło do minimum.

przykryj patelnię pokrywką i gotuj kichri przez 15 minut. Otwieramy patelnię i sprawdzamy obecność płynu. Jeśli w tym momencie w ogóle go nie ma, wlewamy około pół szklanki wody i wszystko przeszkadzamy. Jeśli jest wystarczająco dużo wody, po prostu zamknij pokrywkę i kontynuuj gotowanie. Gotuj kichri przez kolejne 5 minut.

teraz sprawdzamy ryż i mung pod kątem gotowości. Jeśli są delikatne i miękkie, danie jest gotowe. Wydaje się, że jest zbyt rzadki, pozostaw kichri na małym ogniu z otwartą pokrywką na 2-3 minuty. Jeśli danie wydaje się zbyt gęste, możesz wlać kolejne pół szklanki gorącej wody, wymieszać i wyłączyć ogień. Konsystencja kichri zależy od osobistych preferencji.

smakujemy kichri, w razie potrzeby dodajemy sól. Gotowe danie podajemy na gorąco, uzupełniając w razie potrzeby olejem chili i świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub koperkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal / 100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy