Sałatka Inspiracja z kurczakiem

pyszna i piękna sałatka zainspiruje cię do nowych osiągnięć kulinarnych! Inspiracja sałatkowa stanie się tą samą "atrakcją" w dekoracji świątecznego stołu, której szuka każda gospodyni domowa. Jednocześnie sałatka zaskoczy gości nie tylko swoim wyglądem, ale także niesamowitym smakiem. Sałatka zawiera składnik mięsny i grzyby, dzięki czemu jest dość sycąca, a warzywa nadają jej soczystości. Kształt sałatki może być zaokrąglony lub prostokątny, jak ciasto – to już twój wybór. Zainspiruj siebie i gości piękną sałatką!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 21 % 5 g
149 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wstępnie ugotuj i ostudź filet z kurczaka, buraki, marchewkę, jajka. Solę wodę podczas gotowania, więc podczas układania nie solę warstw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z jednego buraka cienko odetnij kilka kółek na różę. Zetrzyj resztę na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z marchewki odetnij cienkie paski do dekoracji sałatki, zetrzyj resztę na dużej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    1. warstwa-starte buraki i siatka majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    2. warstwa-starta marchewka i siatka majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    3 warstwa-drobno posiekana cebula i siatka majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    4 warstwa-drobno posiekany filet z kurczaka, Siatka majonezu. Aby uprościć układanie równych krawędzi warstwy, zastępuję deskę i najpierw układam środek wzdłuż krawędzi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    5 warstwa-starte żółtka i siatka majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    6 warstwa-pokrojone marynowane grzyby, siatka majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    7 warstwa to starty ser i majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    8. warstwa to starte białka jaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do wyboru - boki sałatki można pozostawić kolorowe lub ukryć. Aby nałożyć cienką warstwę majonezu na boki sałatki, użyj szpatułki lub noża. Następnie obtocz brzegi pozostałym białkiem jaja.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj sałatkę. Umieść różę buraczaną na środku sałatki. Najpierw robimy pączek z małych skrawków buraków. Następnie z cienkich kręgów buraków robimy płatki róży.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie rozłóż paski marchewki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I liście wokół róży z gałązek pietruszki. Pozostaw sałatkę na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy