Sałatka z szynki jajeczno-pomidorowej z serem

na wakacje lub na co dzień! Gotuj pyszne i piękne! Sałatka z szynki jajecznej i pomidorowej z serem to lekka sałatka z produktów, które idealnie do siebie pasują. Małe soczyste pomidory, delikatna szynka i ser tworzą harmonijny smak i są pikantnie uzupełnione cebulą i odrobiną majonezu.
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

złożone sałatki z majonezem są najczęściej przygotowywane na świąteczny stół. Po pracy nie chcesz tracić czasu na długie krojenie i preferowane są prostsze potrawy. Ale wystarczy wcześniej ugotować jajka, a reszta procesu zajmie nie więcej niż 10 minut, a rodzina będzie bardzo zadowolona z miłej niespodzianki w postaci uroczystego dania w zwykły dzień.

jak zrobić sałatkę z szynki jajecznej i pomidorowej z serem? Szynkę obrać z zewnętrznej skorupy i pokroić w cienkie, krótkie paski.Lepiej nie robić pasków zbyt długich, będą wyglądać korzystnie, ale nie są zbyt wygodne w jedzeniu.
jajka na twardo obrać i pokroić w dużą kostkę. W takim przypadku nie warto mielić, duże kawałki ozdobią sałatkę i nadadzą jej uroczysty wygląd.

Umyj pomidory koktajlowe, osusz ręcznikiem i pokrój na połówki lub ćwiartki. W tej formie zachowają maksymalną ilość soku i wygląd. Wiśnie można zastąpić owocami innych odmian, lepiej, jeśli są małe.

Przenieś wszystkie przygotowane potrawy do dużej salaterki. Nie powinieneś brać małego talerza: aby dobrze się połączyć i pozostać w całości, składniki potrzebują dużej przestrzeni. Następnie możesz ułożyć gotową sałatkę w pięknym naczyniu do serwowania.

zetrzyj twardy ser ulubionej odmiany na grubej tarce i dodaj do sałatki. Lepiej jest wziąć fioletową cebulę - nie jest tak ostra i służy jako dodatkowa dekoracja. Obierz, umyj, osusz i pokrój w cienkie półpierścienie.

dopraw sałatkę solą i pieprzem, dostosuj ilość przypraw do własnych upodobań. Dodaj majonez i wymieszaj. Musisz bardzo ostrożnie mieszać, aby nie naruszyć integralności jaj i nie rozgnieść pomidorów.

włóż gotową sałatkę do pięknej salaterki, udekoruj drobno posiekanym koperkiem i gałązką mięty. Podawaj na stole natychmiast po wymieszaniu, aż pomidory będą miały czas na sok.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy