skład / składniki
metoda gotowania
złożone sałatki z majonezem są najczęściej przygotowywane na świąteczny stół. Po pracy nie chcesz tracić czasu na długie krojenie i preferowane są prostsze potrawy. Ale wystarczy wcześniej ugotować jajka, a reszta procesu zajmie nie więcej niż 10 minut, a rodzina będzie bardzo zadowolona z miłej niespodzianki w postaci uroczystego dania w zwykły dzień.
jak zrobić sałatkę z szynki jajecznej i pomidorowej z serem? Szynkę obrać z zewnętrznej skorupy i pokroić w cienkie, krótkie paski.Lepiej nie robić pasków zbyt długich, będą wyglądać korzystnie, ale nie są zbyt wygodne w jedzeniu.
jajka na twardo obrać i pokroić w dużą kostkę. W takim przypadku nie warto mielić, duże kawałki ozdobią sałatkę i nadadzą jej uroczysty wygląd.
Umyj pomidory koktajlowe, osusz ręcznikiem i pokrój na połówki lub ćwiartki. W tej formie zachowają maksymalną ilość soku i wygląd. Wiśnie można zastąpić owocami innych odmian, lepiej, jeśli są małe.
Przenieś wszystkie przygotowane potrawy do dużej salaterki. Nie powinieneś brać małego talerza: aby dobrze się połączyć i pozostać w całości, składniki potrzebują dużej przestrzeni. Następnie możesz ułożyć gotową sałatkę w pięknym naczyniu do serwowania.
zetrzyj twardy ser ulubionej odmiany na grubej tarce i dodaj do sałatki. Lepiej jest wziąć fioletową cebulę - nie jest tak ostra i służy jako dodatkowa dekoracja. Obierz, umyj, osusz i pokrój w cienkie półpierścienie.
dopraw sałatkę solą i pieprzem, dostosuj ilość przypraw do własnych upodobań. Dodaj majonez i wymieszaj. Musisz bardzo ostrożnie mieszać, aby nie naruszyć integralności jaj i nie rozgnieść pomidorów.
włóż gotową sałatkę do pięknej salaterki, udekoruj drobno posiekanym koperkiem i gałązką mięty. Podawaj na stole natychmiast po wymieszaniu, aż pomidory będą miały czas na sok.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g