skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Buraki należy ugotować lub upiec. Podczas pieczenia w warzywach pozostaje więcej witamin, jest to łatwiejsze i szybsze, więc druga opcja jest lepsza. Buraki należy umyć, odciąć ogony, owinąć folią i włożyć do piekarnika. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Buraki można również gotować w mundurkach w rondlu na kuchence, gotować na średnim ogniu przez około 40 minut.
Krok 2:
Gotowość buraków sprawdzamy widelcem lub ostrzem noża. Pozwól burakom ostygnąć i zetrzyj na średniej tarce. Obierz kilka ząbków czosnku i zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę, drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Rodzynki należy umyć pod bieżącą wodą i ugotować na parze, zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut. Rodzynki należy osuszyć wodą, odłożyć na durszlak lub ręcznik papierowy.
Krok 4:
Umyj świeże marchewki, obierz i zetrzyj na średniej lub drobnej tarce.
Krok 5:
Zetrzyj twardy ser dowolnego rodzaju na drobnej tarce. Uzupełnij sałatkę orzeszkami piniowymi, nadadzą potrawie piękny iglasty smak i aromat. Orzeszki piniowe można opcjonalnie zastąpić bardziej budżetowymi orzechami włoskimi, smak nieco się zmieni, ale będzie też pyszny. Orzechy włoskie należy obrać i drobno posiekać.
Krok 6:
Włóż wszystkie składniki do miski. Doprawiamy majonezem. Wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone i dobrze nasączone majonezem. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, wtedy sałatka okaże się zdrowa i mniej kaloryczna. W przypadku użycia kwaśnej śmietany w sałatce musisz posolić sałatkę. Majonez zapewnia wystarczającą ilość soli do Dania. Pozostaw sałatkę w lodówce, ostudź i namocz.
Krok 7:
Rozłóż sałatkę w porcjach lub podawaj w dużej salaterce do stołu. Sałatkę można udekorować posypując sezamem, żurawiną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g