Sałatka burak marchewka rodzynki

prosta kompozycja, ale bardzo smaczna i oryginalna sałatka. Taka sałatka nadaje się również na świąteczny stół i doskonale uzupełnia ciepło na lunch lub kolację. Warzywa do przygotowania sałatki zawsze znajdą się w domu. Sałatka jest przygotowywana bardzo prosto i dość szybko, zwłaszcza jeśli buraki zostały wcześniej ugotowane lub zostały wcześniej ugotowane na danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 3-9 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 40 % 12 g
186 kcal
IG: 25 / 33 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Buraki należy ugotować lub upiec. Podczas pieczenia w warzywach pozostaje więcej witamin, jest to łatwiejsze i szybsze, więc druga opcja jest lepsza. Buraki należy umyć, odciąć ogony, owinąć folią i włożyć do piekarnika. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Buraki można również gotować w mundurkach w rondlu na kuchence, gotować na średnim ogniu przez około 40 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowość buraków sprawdzamy widelcem lub ostrzem noża. Pozwól burakom ostygnąć i zetrzyj na średniej tarce. Obierz kilka ząbków czosnku i zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę, drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki należy umyć pod bieżącą wodą i ugotować na parze, zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut. Rodzynki należy osuszyć wodą, odłożyć na durszlak lub ręcznik papierowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeże marchewki, obierz i zetrzyj na średniej lub drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser dowolnego rodzaju na drobnej tarce. Uzupełnij sałatkę orzeszkami piniowymi, nadadzą potrawie piękny iglasty smak i aromat. Orzeszki piniowe można opcjonalnie zastąpić bardziej budżetowymi orzechami włoskimi, smak nieco się zmieni, ale będzie też pyszny. Orzechy włoskie należy obrać i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie składniki do miski. Doprawiamy majonezem. Wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone i dobrze nasączone majonezem. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną, wtedy sałatka okaże się zdrowa i mniej kaloryczna. W przypadku użycia kwaśnej śmietany w sałatce musisz posolić sałatkę. Majonez zapewnia wystarczającą ilość soli do Dania. Pozostaw sałatkę w lodówce, ostudź i namocz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż sałatkę w porcjach lub podawaj w dużej salaterce do stołu. Sałatkę można udekorować posypując sezamem, żurawiną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy